Rusija

Ruski ekspert: Srpska vojska neće ući na KiM, to je konflikt sa NATO-om

Svi ustupci koje je Srbija načinila bili su na štetu srpskim nacionalnim interesima, kaže naučni saradnik RAN-a
Ruski ekspert: Srpska vojska neće ući na KiM, to je konflikt sa NATO-om© Yandex

Srpska vojska neće preći administrativnu granicu Kosova i Metohije, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da se konfrontira sa NATO-om i vojskom tzv. Kosova, ocenila je za "Rasija sivodnja" Jelena Guskova, član Ruske akademije nauka (RAN) i glavni saradnik sektora RAN-a za pitanja savremene istorije zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

"Ova vojska ne može da pređe granicu, bez obzira na to kakvu komandu dobije. Zato što, ukoliko srpska vojska pređe granicu, ona će se sukobiti sa kontingentom NATO-a i Albancima. Aleksandar Vučić neće započeti vojni konflikt sa vojskom Kosova ili sa natovcima".

Ipak, iz Ruske akademije nauka poručuju da je moguće da će se u južnu autonomnu pokrajinu uputiti srpski dobrovoljci "kako bi podržali svoju braću". 

Guskova je istakla da smatra da bi za smirivanje situacije i povratak dijalogu bilo potrebno da predstavnici albanske vlasti napuste sever KiM, dok bi Srbi trebalo da prestanu sa protestima. 

"Sva nada usmerena je na pregovore. Za ovo je potrebno da predstavnici albanskih vlasti napuste sever Kosova, a Srbi da se vrate kućama. Ovo je jedina opcija koja se trenutno razmatra", poručuju iz RAN-a, i napominju da su svi ustupci koje je Srbija ranije učinila "bili na štetu srpskim nacionalnim interesima". 

Situacija na KiM nedavno je dodatno eskalirala nakon što je bilo najavljeno da će nelegalno izabrani albanski gradonačelnici ući u zgrade četiri opštine na severu pokrajine. U Zvečanu je došlo do sukoba KFOR-a i Srba koji su mirno protestvovali ispred zgrade opštine. Više od 50 Srba je povređeno i nekoliko desetina pripadnika KFOR-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Kine da utiče na međunarodnu zajednicu i potpomogne smirivanju situacije. O istoj temi Vučić je pričao i sa ambasadorom RF u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Situaciju je komentarisala i Moskva, još jednom naglasivši bezuslovnu podršku srpskoj strani i upozorivši da se nazire još jedna eksplozija u centru Evrope. 

Ipak, osuda je stigla i preko okeana. Američki ambasador na KiM Džefri Hovenijer juče je objavio da Vlada tzv. Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama nasilne akcije na severu pokrajine, zbog čega je obustavila učešće tzv. Kosova u vojnoj vežbi "Branilac Evrope". Prištinu je osudio i predsednik Francuske Emanuel Makron, a nazire se da bi EU mogla da suspenduje slobodan vizni režim za tzv. Kosovo. 

Na sve ovo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je da to "nije fer"

U međuvremenu, dodatni kontingent NATO-a od 700 vojnika već je krenuo na Kosovo i Metohiju, a protesti ispred opštine u Zvečanu se nastavljaju.

image