Rusija

Počeli sastanci ministara BRIKS-a: Širi se spisak zainteresovanih za članstvo

Šef ruske diplomatije sastao se danas sa kolegama iz Indije i Južnoafričke Republike, dok je njegov zamenik, Sergej Rjabkov, istakao da veliki broj zemalja želi da postane deo organizacije
Počeli sastanci ministara BRIKS-a: Širi se spisak zainteresovanih za članstvo© RT

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjamom Džaišankarom u Južnoafričkoj Republici u kojoj su danas počeli sastanci ministara zemalja BRIKS-a.

Kako je ranije navela ruska strana, ministri BRIKS-a danas i sutra će razgovarati o najaktuelnijim geopolitičkim temama i pitanjima od strateške važnosti za organizaciju.

Lavrov se sastao i sa kolegom iz Južnoafričke Republike, Naledi Pandor, sa kojom je takođe održao bilateralan sastanak. Ministri su razgovarali o "produbljenju političkog dijaloga", većoj koordinaciji akcija u okviru UN-a, BRIKS-a i G20, kao i poseti afričkih lidera Moskvi, koja će biti organizovana zbog mirovnog predloga lidera Afrike, saopštilo je rusko ministarstvo. 

Nakon toga, Lavrov je razgovarao i sa delegacijom Saudijske Arabije, koja još nije članica BRIKS-a, ali koja jeste izrazila zainteresovanost da to postane.

Moskva i Rijad potvrdili su zainteresovanost za dalje produbljivanje saradnje i jačanje koordinacije aktivnosti u okviru UN-a, a bilo je reči i o situaciji u Siriji, kao i vojno-političkom konfliktu u Sudanu i Jemenu.

Rjabkov: Mnoge zemlje žele u BRIKS, RF podržava priključivanje Saudijske Arabije

U međuvremenu, zamenik Larova, Sergej Rjabkov, koji je sa ruskom delegacijom doputovao u Kejptaun, danas je za rusku redakciju RT istakao da je veliki broj zemalja zainteresovan za priključivanje BRIKS-u, ne samo zbog "praktične koristi", već i zbog želje da se priključe tom političkom sistemu, koji će im pomoći da održe svoju nezavisnost.

"Veliki broj zemalja ispoljava zainteresovanost da se priključe BRIKSU-u i da izgrade šeme koje će im omogućiti da se, ne samo uključe u praktičnu saradnju sa organizacijom, već i da se pridruže političkom shvatanju i dogovorima, koje mi imamo u BRIKS-u", rekao je Rjabkov, a zatim i dodao sledeće:

"BRIKS je jedna od glavnih savremenih platformi, koja zemljama danas može da obezbedi zaštitu interesa i suvereniteta".

Prema njegovim rečima, proširenje organizacije razmatra se već neko vreme, ali on nije hteo da detaljnije komentariše ovo pitanje. Ipak, rekao je da "ima nekoliko jakih kandidata za ulazak u BRIKS, u koje spada i Saudijska Arabija":

"Mi bez sumnje podržavamo njihovu kandidaturu i ulažemo napore da se ne odugovlači sa procesom određivanja kriterijuma neophodnih za ulazak u organizaciju".

Osim Rusije, Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, koje su već članice BRIKS-a, u organizaciju bi, podsetimo, hteli da uđu Iran, Venecuela, Argentina, Indonezija, Turska, Egipat i Saudijska Arabija.

Prema rečima Rjabkova, u procesu pristupanja novih država u BRIKS Rusija ima "glavnu reč jer je Rusija danas jedna od najuticajnijih zemalja" i Moskva polazi od toga da u organizaciji ne treba da budu države "koje su se priključile protivzakonitim sankcijama protiv Rusije i drugih država".

On je, takođe, prokomentarisao natpise zapadnih medija o tome da se ovogodišnji samit ipak neće održati u Južnoafričkoj Republici, rekavši da su to sve netačne informacije, koje imaju za cilj da nanesu štetu organizaciji, ali da kolege BRIKS-a ne razgovaraju o prenosu samita, jer bi sve trebalo da se održi kao što je  dogovoreno u avgustu prošle godine.

"To je sve pokušaj da se oteža rad BRIKS-a, ali mi nastavljamo da radimo bez problema. BRIKS će nastaviti da ide napred", zaključio je zamenik Lavrova.

Pandor: Radimo na tome da Putina dovedemo na samit BRIKS-a

Ministarka spoljnih poslova Južnoafričke Republike poručila je da vlasti zemlje rade na tome da ruskog predsednika Vladimira Putina dovedu na predstojeći samit organizacije, koji je planiran za avgust ove godine. 

Prema njenim rečima, "vlasti izučavaju zakonske opcije" kojima bi se mogla rešiti novonastala situacija nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) objavio poternicu za ruskim liderom. 

"Naš predsednik je bio jasan. Lideri svih pet zemalja pozvani su na samit. Pozivi ostaju na snazi", rekla je Pandor.

image