Rusi raskrinkali američku obaveštajnu operaciju: "Ajfoni" u ulozi špijuna

Hiljade "Eplovih" telefona bilo je zaraženo, uključujući i one aparate koji su bili registrovani u stranim ambasadama u Rusiji

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) razotkrila je špijunsku akciju američkih specijalnih službi uz primenu "Eplovih" gedžeta, prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi u saopštenju FSB, hiljade "ajfon" telefona bilo je "zaraženo", uključujući i one aparate koji su bili registrovani u stranim ambasadama u Rusiji.

Osim aparata, "zaražene" su i SIM kartice registrovane za diplomatska predstavništva u Rusiji, uključujući zemlje članice NATO-a, bivše sovjetske republike, kao i Izrael, Siriju i Kinu. 

"Prikupljene informacije potvrđuju tesnu saradnju kompanije 'Epl' sa američkim specijalnim službama", naveo je FSB.

U saopštenju se dodaje da deklarativna politika "Epla" o poverljivosti podataka korisnika ne odgovara stvarnosti. Takođe se ističe da "Epl" pruža specijalnim službama SAD čitav spektar mogućnosti za kontrolu bilo kog pojedinca, pa i njihovih partnera u antiruskim aktivnostima.

Osnivač sajta za deljenje datoteka "Megaaploud" i "Mega" Kim Dotkom upozorio je da je Rusija otkrila veliku špijunsku operaciju CIA koja je prisluškivala hiljade "ajfona" diplomata.

"Epl" obezbeđuje pristup američkim špijunskim agencijama kako bi "ajfone" pretvorili u špijunske uređaje. Korišćenje aplikacija za šifrovanje vas ne štiti kada je operativni sistem iOS zatvoren. NIKADA ne koristite "ajfon" za osetljive komunikacije, upozorio je finsko-nemački tehnološki biznismen na Tviteru.

Kim Dotkom je objasnio da američki špijunski softver uključuje alatku za transkripciju koja sve što kažete (ne samo pozive) pretvara u tekst i šalje u bazu podataka američkih obaveštajnih agencija.

Sve što kucate na svom telefonu se takođe evidentira. Prikupljaju se i svi podaci o vašoj lokaciji, uključujući vaše kretanje i finansijske transakcije. Ako vas brine američki nadzor, koristite "Huavei" uređaj, naveo je biznismen.

Kineska vlada takođe ima pristup, ali se američka vlada bar neće dokopati vaših podataka, a Kina ne deli informacije sa SAD, naveo je on i poručio: "Nema sigurnih uređaja. Izaberite svoj otrov. Tvitovano sa ’ajfona’."