Rusija

Rusija: Američke službe koriste pametne telefone za prikupljanje podataka

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naglašava da su se više puta obraćali relevantnim međunarodnim platformama o potrebi da se uspostavi red i formulišu univerzalna pravila ponašanja u digitalnom okruženju zasnovana na poštovanju osnovnih prava i sloboda pojedinaca i suverene jednakosti država
Rusija: Američke službe koriste pametne telefone za prikupljanje podatakaGetty © Scott Olson

Ruske vlasti su otkrile nove činjenice da američke specijalne službe koriste američke tehnološke kompanije za globalni nadzor nad građanima SAD i drugih zemalja, objavilo je rusko Ministarstva spoljnih poslova u saopštenju.

"U ovom slučaju, koristili su softverske ranjivosti pametnih telefona proizvedenih u SAD."

Ova činjenica je ubedljivo dokazala ono o čemu Moskva već duže vreme govori, a to je da američke obaveštajne službe decenijama koriste tehnološke divove za prikupljanje ličnih podataka korisnika interneta bez njihovog znanja. Svake godine se otkriva sve više dokaza o ovoj nezakonitoj aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo naglašava da su se više puta obraćali relevantnim međunarodnim platformama o potrebi da se uspostavi red i formulišu univerzalna pravila ponašanja u digitalnom okruženju zasnovana na poštovanju osnovnih prava i sloboda pojedinaca i suverene jednakosti država.

"U januaru 2021. godine, Savet Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije usvojio je izjavu o kršenju principa slobode govora od strane američkih tehnoloških  kompanija i o izradi međunarodne konvencije za regulisanje njihovog poslovanja. Praksa je pokazala da Vašington nije spreman da razmatra naše predloge."

Sjedinjene Države su se postavile iznad zakona, piše u saopštenju i dodaje da je Rusija Ujedinjenim nacijama dostavila obilje dokaza o dvostrukim standardima koje država i njene specijalne službe i kompanije koriste u sferi međunarodne informacione bezbednosti (IIS).

"Još jednom pozivamo sve zainteresovane strane da formulišu jasne i poštene propise u digitalnoj sferi koje bi bile obavezujuće za sve države, a posebno za zaposlene u informacionom sektoru. To je cilj inicijativa koje je Rusija pokrenula u okviru Otvorene radne grupe UN za IIS, pre svega na relevantnom nacrtu konvencije i globalnom registru kontaktnih tačaka za razmenu informacija o kompjuterskim incidentima", piše u saopštenju.

Nijedna država nema pravo da zloupotrebi svoje tehnološke mogućnosti u osetljivoj sferi kao što je pristup ličnim podacima korisnika pametnih telefona.

image