Rusija

Ukrajina i danas granatirala Belgorodsku oblast; Iz Kijeva poručuju: napadi na RF postaće nova norma

Dve žene su poginule, dva muškarca su u teškom stanju, kaže guverner oblasti
Ukrajina i danas granatirala Belgorodsku oblast; Iz Kijeva poručuju: napadi na RF postaće nova normawww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Dve žene su ubijene, a dve osobe ranjene u jutrošnjem napadu Oružanih snaga Ukrajine na nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti Rusije, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Poginule i ranjene osobe su se nalazile u automobilu na putu u Šebekinskom okrugu Belgorodske oblasti kada je njihovo vozilo pogodio ukrajinski projektil. Dve žene su ubijene na licu mesta, a dva njihova saputnika su u teškom stanju prebačena u bolnicu.

U drugom mestu, selu Tišanka, nije bilo stradalih, ali je došlo do oštećenja privatnog stambenog objekta, dalekovoda i gasovoda. U mestu Leonovka, takođe, niko nije stradao, napisao je Gladkov na Telegramu. 

Belgorodska oblast nalazi se tik uz granicu sa Ukrajinom i stoga je česta meta napada ukrajinske strane. Juče je u glavnom gradu oblasti, Belgorodu, odreagovao ruski PVO sistem i oborio ukrajinski dron u centru grada.

Ministarstvo odbrane Rusije je prethodnog dana saopštilo da su ruske snage likvidirale 50 od 70 ukrajinskih boraca koji su u ranim jutarnjim satima u četvrtak pokušali da uz pomoć pet tenkova, četiri oklopna vozila i sedam džipova uđu u Belgorodsku oblast i napadnu Šebekino. Teroristički napad je uspešno sprečen, poručila je Moskva.

Šebekino se nalazi oko četiri kilometara od granice sa Ukrajinom i već nekoliko dana je na udaru ukrajinskih snaga. Poslednjih dana grad se suočio sa do sada najvećim napadom od početka Specijalne vojne operacije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nagradio je šefa administracije Šebekinskog okruga Vladimira Ždanova Ordenom za hrabrost.

Stanovništvo Šebekinskog okruga se evakuiše. Akcenat je stavljen na decu. Za njih su u Belgorodu lokalne vlasti pripremile privremeni smeštaj za 1.250 osoba.

U isto vreme iz Kijeva danas poručuju da će napadi na teritoriju Ruske Federacije postati nova norma.

O tome je za španski "Mundo" govorio zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Viktor Nazarov, koji je istakao da "su sve vojne pozicije Rusije legitimna meta".

Napadnuti i Kaluška, Brjanska, Kurska i Smolenska oblast i luka u Berdjansku

Prema pisanju ruskih medija, ukrajinski dronovi noćas su napali i Kursku oblast. "RIA Novosti" javljaju da niko nije stradao, ali da je došlo do oštećenja nekoliko stambenih objekata.

U selu Brjanske oblasti zapalila se manja kuća, nakon što su Oružane snage Ukrajine granatirale to mesto.

U Smolenskoj oblasti Rusije, na granici sa Belorusijom, ukrajinski dronovi napali su dva energetska objekta. Ipak, nije došlo ni do eksplozije ni oštećenja, a niko nije ni povređen.

Službe su, takođe, pronašle ostatke drona u blizini glavne rafinerije nafte kod grada Kaluge, koji se nalazi nedaleko od Moskve. Kako prenose "RIA Novosti", prilikom pada došlo je do eksplozije, ali, kako se objekat srušio u šumi, nije došlo ni do kakvog oštećenja.

Na teritoriji Zaporoške oblasti, jednog od četiri nova regiona RF, došlo je do eksplozije u luci Berdjanska, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine. Grad, inače, izlazi na Azovsko more, za koji je Moskva juče saopštila da preuzima kontrolu nad njim, jer više ni jedna ukrajinska teritorija ne izlazi na njega.

image