Putin: Oni koji seju vetar, požnjeće oluju

Predsednik Rusije Vladimir Putin na diskusionom forumu "Valdaj" govorio na temu: "Svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Zapad igra opasnu krvavu igru, odriče se pravila i nikako ne poštuje druge države.

Na diskusionom forumu "Valdaj" Putin je poručio da poslednjih godina Zapad konstatno provocira, kao i da SAD nemaju šta da ponude svetu osim dominacije. 

"Mi se ne mešamo u tuđe vrednosti. Ukoliko diktatom čuvate lidersku poziciju doći će do gubljenja poverenja u vlast. Stoga je i jasno što se svi udaljavaju od SAD. Oni se trude da održe svoju lidersku poziciju diktatom, što će ih skupo koštati", poručio je predsednik Rusije koji govori na temu "Svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve".

27. okt 2022 • 18:37

SAD jedina država koja je upotrebila nuklearno oružje

Ruski predsednik je naglasio da su SAD jedina država koja je u istoriji upotrebila nuklearno oružje.

"Nije bilo vojne svrsishodnosti da Sjedinjene Države koriste nuklearno oružje protiv Japana, one su to uradile zato što su mislile da je to u njihovom interesu", rekao je Putin.

Dodao je da nije bilo vojne potrebe za tim.

"Pa, kakva je bila svrsishodnost upotrebe nuklearnog oružja protiv Hirošime i Nagasakija, protiv civilnog stanovništva? Da li je postojala pretnja nekakvom teritorijalnom integritetu Sjedinjenih Država?  Japanska vojna mašinerija bila je uništena, sposobnost otpora je svedena na skoro nulu, zašto je bilo potrebno upotrebiti nuklearno oružje?", naveo je ruski predsednik.

On je naglasio da je nuklearna doktrina Rusije jasna: "Mi imamo svoju vojnu doktrinu, gde je navedeno u kom slučaju i kako, koji su uslovi pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje."

Ruski predsednik je rekao i da je otvoren za dijalog koji bi mogao da dovede do rešenja krize.

"Mi smo spremni na dijalog i rešenje problema. U decembru prošle godine poslali smo predlog SAD o nastavku dijaloga o strateškoj stabilnosti. Nismo dobili nikakav odgovor. Ako žele, neka se jave. Ako ne, nema potrebe, mi ćemo nastaviti da se razvijamo", naglasio je Putin

Pretnje Zapada primitivne

Putin je izjavio da je pomoć Donbasu i dalje prioritet za Rusiju. On je naglasio da je Luganska Narodna Republika već potpuno oslobođena, ali da ovom prilikom neće detaljnije komentarisati dalje planove. 

Na pitanje novinara kako bi Rusija reagovala u slučaju nuklearne krize, Putin je rekao da je cilj Zapada plašenje Rusije.

"Zapadna retorika o upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije služi isključivo primitivnom cilju Zapada, da zaplaše naše prijatelje i partnere, dok Kijev sve vreme insistira da dođe do nuklearnog naoružanja", rekao je Vladimir Putin.

"Te pretnje su veoma primitivne. Već sam govorio da je to diktat zapadnih zemalja i njihov pokušaj da vrše pritisak na sve evropske zemlje i one koje su u prijateljskim odnosima sa nama. Jednostavno, Zapad traži dodatne argumente da ih nagovori da svi zajedno budu suprotstavljeni Rusiji", rekao je ruski predsednik.

Putin: Samo Rusija može da garantuje ukrajinsku državnost

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da garant ukrajinske državnosti, suverenosti i teritorijalne celovitosti može da bude samo Rusija, pošto ove dve države dele isto poreklo.

"Da, to je istorijska činjenica. To se ne može promeniti. U devetom veku se na našim teritorijama rađala ruska država, prvo Kijev, onda Novgorod, govorili smo na jednom staroruskom jeziku. A promene u jeziku desile su se tek kasnije, u 14. veku ako se ne varam, pod uticajem Poljske", izjavio je ruski predsednik.

"Promene su prirodne i ako je neki etnos dorastao do toga da može na osnovu razlika da se nazove posebnim narodom, onda se to treba poštovati. To je prirodno", dodao je on.

Putin je govorio o tome kako su Rusi i Ukrajinci isti narod, koji je vekovima živeo zajedno, kao i o taktikama koje je Zapad koristio kako bi ih podelio.

"Mi smo bili jedinstveni narod koji je vekovima govorio na jednom jeziku. Dugo su ljudi u Ukrajini sebe videli kao deo ruskog naroda, dokumenta u arhivama o tome svedoče. U 19. veku Zapad je počeo da unosi sumnju, da koristi taktiku `zavadi pa vladaj` prostorima Rusije i Ukrajine", rekao je Putin.

"I kako sada vidimo, uspeli su u tome. To se može videti i u odnosu Ukrajinaca sa Hitlerom, iz takvog odnosa su se i rodili banderci, koji su ubijali i Poljake i Jevreje i Ruse", dodao je on.

On je naglasio i da je današnja Ukrajina istorijski bila deo susednih država.

"Posle raspada Ruskog carstva i osnivanja SSSR, veliki deo Rusije predat je Ukrajini. Vekovima se Ukrajina formirala kao veštačka država. Delovi današnje Ukrajine su zapravo kolaž nekadašnjih teritorija Rusije, Poljske, pa i Rumunije. Staljin je, na primer, ceo jedan deo Poljske priključio Ukrajini, ne pitajući za to ljude koji su tamo živeli", objasnio je Putin.

Morali smo da nešto uradimo sa Donbasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da je Rusija morala nešto da uradi sa Donbasom, ali da je napuštanje bilo neprihvatljivo. Takođe, nezavisni Donbas ne bi opstao bez uključivanja u sastav Rusije.

"Jasno je šta je trebalo da uradimo, da započnemo specijalnu vojnu operaciju. To je bilo neizbežno. A specijalna operacija nije počela 2022. već 2014. godine, kada je Zapad podstakao prevrat u Ukrajini", odgovorio je predsednik Rusije na pitanje šta ga je navelo da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

Predstavnici "kijevskog režima", kako navodi, javno su odbili da sarađuju i poručili da im se ne dopada ni jedna tačka Minskog sporazuma. 

"Morali smo da uradimo nešto po pitanju Donbasa. Morali smo da priznamo njihovu nezavisnost, ali nismo mogli da ih ostavimo. Sledeće što smo morali je da ih priključimo RF, po njihovoj volji", poručio je Putin.

Upozoravali smo decenijama, a onda je kap prelila čašu

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže je Zapad doveo do sadašnje situacije i dešavanja u Ukrajini, a ne Rusija.

"Što se tiče konflikta u Ukrajini, naravno da imamo ekonomske gubitke, ali na samom kraju, naš uspeh je nesporan. Tako nešto samo će osnažiti Rusiju", poručio je Putin. 

Dodao je da Zapad mislio da će sankcijama uništiti Rusiju, ali da se nije desilo ništa značajno. Donedavno su Rusi mislili, kako je naglasio, da se pretvaraju u polukoloniju, da ne mogu ništa bez Zapada.

"NATO je ignorisao našu sferu bezbednosti, a to što se desilo krajem februara, posledica je te situacije. Upozoravali smo decenijama, a onda je kap prelila čašu. Druga stvar je i to što Kijev i Zapad nisu ispoštovali nijednu tačku Minskog dogovora, čak su i pričali da to neće ispoštovati", poručio je predsednik Rusije i dodao da će sve što Zapad "muti" na kraju biti u korist Rusije.

Fundamentalne osnove postojanja ruske ekonomije i same Rusije, kako kaže, jače su nego što je iko mogao da zamisli.

"Mi smo velika država i možemo da izađemo na kraj sa trenutnim problemima", poručio je Putin.

Dodao je da još jedan detalj krasi Ruse.

"Svoje ljude ne napuštamo – ta misao je duboko u srcima svih stanovnika Rusije. To je uvek bila najjača snaga naše države", naveo je Putin. 

Promene su neizbežne

Ruski predsednik Vladimir Putin kazao je da on nije čovek sa vrha. Majka mu je,kako navodi, bila radnica, nije imala ni srednje obrazovanje. Otac je takođe bio običan radnik. I on kao lider svetske sile, kako je rekao, zalaže se za potrebe svih građana, ne samo milionera.

"Sve promene koje se dešavaju, idu godinama u nazad, nisu se juče desile, kao i situacija u Ukrajini. Tektonske promene unutar Zemljine kugle se dešavaju neprestano i odjednom bum zemljotres. Treba obraćati pažnju na te promene dok su male i dok traju", poručio je Putin i dodao da su promene neizbežne.

Nisam neprijatelj Zapada

Putin je naglasio da je svet raznovrsan i da ne možemo svi da budemo u istom šablonu.

"Smanjenje uticaja zapadnih lidera je evidentno, kao i SAD. Potpisuju dokumenta jednog dana, sledećeg ih povlače. Čemu da se nadamo?", kazao je ruski predsednik.

Dodaje da druge zemlje nemaju prava da odbiju neku naredbu Amerike i da je to pogrešna politika.

"Nikuda ih to neće dovesti. Ali njihov izbor. Narod iz celog sveta neće biti imun na to. Platiće svaki put skuplju cenu za pokušaje očuvanja hegemonije. Da sam na njihovom mestu razmislio bih o tome", navodi on.

Ruska Federacija je samostalna država, navodi Putin i ističe da Rusija nije neprijatelj Zapada.

"Amerikanofobija, anglofobija, germanofobija su pogrešni kao i rusofobija. Zapad sa svojim tradicionalnim vrednostima volimo, ali agresivni, neokolonijalni Zapad nikada nećemo prihvatiti", poručio je Putin.

Dodaje da je uništeno terorističko gnezdo na Kavkazu koje je Zapad podržavao, pre svega zahvaljujući čečenskom narodu,ali da su, uprkos tome popravljali odnose sa onima koji su bili za to raspoloženi. 

"Želeli smo da sredimo odnose sa vodećim državama na Zapadu, sa NATO, ali kao odgovor smo dobili NE", naveo je Putin.

Dodaje da je Rusija trpela pritisak i da su pokušali  da ih pretvore u instrument za ostvarenje ciljeva.

"Ko se ne potčini i ne želi da bude instrument dobija ekonomska ograničenja  trpi sankcije", dodao je.

Putin podseća da tradicionalna društva istoka, Latinske Amerike, Afrike i Evroazije predstavljaju osnovu svetske civilizacije.

Naveo je i da gejevi i transrodne osobe nemaju prava da teraju druge da idu u istom pravcu.

"Zapad ima mnogo unutrašnjih problema, ali mi se u to ne mešamo za razliku do njih", poručio je.

Niko ne može da nam naređuje kakvo društvo želimo da imamo

Predsednik Vladimir Putin kaže da Zapad menja mnoga pravila i svete principe, pre svega, slobodu trgovine i ravnopravnu konkurenciju.

"Odmah su na to zaboravili, promenili su pravila čim im je to koristilo u igri", poručio je Putin.

On je upitao kakva je pozicija civilizovanog Zapada koji, kako je naveo, pokreće ekonomske i trgovinske ratove, sankcije, bojkote i obojene revolucije.

"U Ukrajini su podržali revoluciju 2014. godine, hvalili se uloženim novcem, i napravili tragediju. Ubili su iranskog generala Sulejmanija. Ubili na teritoriji treće države i priznali to. Uvode sankcije protiv sopstvenih partnera i ne stide se", navodi Putin.

Treba se s poštovanje odnositi prema svim različitostima. U Rusiji, kako kaže, ima mnogo religija i ljudi jedni drugima čestitaju praznike.

"Svaka država bi trebalo da bira svoj sopstveni put. Ako to pravo ima SAD, onda imaju i Azija, islamske zemlje, Persijski zaliv, kao i mi Rusi. Niko ne može da nam naređuje kakvo bi društvo trebalo da imamo", kazao je on.

Zapadnjaci zabranjuju razvoj slobodne misli

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da, u samom haosu Drugog svetskog rata, nikome nije padalo na pamet da se porekne postojanje kulture, umetnosti i nauke drugih naroda, koji su bili na suprotstavljenim stranama.

"Bilo je ograničenja u obuci, sportu ali u to vreme u humanitarnoj sferi se protivnik poštovao, to se nekada znalo. A danas Dostojevskog i Čajkovskog zabranjuju zapadni roditelji liberalizma i progresa", naveo je Putin.

Dodao je da se ne dozvoljava se razvoj slobodne misli, ni u nauci ni u kulturi.

Liberalna ideologija se, kako navodi, izmenila do neprepoznatljivosti.

"Sve što je rusko je proizvod Kremlja. Pa da li smo toliko svemoćni? Ludost! Pokrenite malo mozak, nešto interesantnije slažite", poručio je predsednik Rusije.

SAD nemaju šta da pruže svetu osim dominacije

"Pred čovečanstvom su dva puta. Možemo da i dalje trpimo teret koji se godinama nakuplja i guši nas ili da ipak pokušamo da pronađemo rešenje. Ne mora ono biti idealno, ali mora biti primenjivo. Treba nam stabilnost i verujem u zdrav razum. Ubeđen sam da će ranije ili kasnije novi centar multipolarnog svetskog poretka i Zapad početi ravnopravno da razgovara o  našoj budućnosti. Nadam se što pre", poručio je ruski presednik.

Dodao je da je Zapad konglomerat i da tamo nema nikakvog jedinstva.

"Sve je jasno – da je to veoma složen konglomerat, ali ipak recimo da je taj Zapad poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci preduzeo niz koraka usmerenih na eskalaciju", rekao je Putin.

Navodi i da SAD nemaju šta da pruže svetu, osim dominacije.

"Vladanje svetom – to je ulog koji je takozvani Zapad stavio u svoju igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava. Ona negira suverenitet zemalja i naroda, njihovu jedinstvenost, zanemaruje interese drugih država", istakao je ruski lider.

Putin je upozorio da oni koji seju vetar, požnjeće oluju.

On je naveo da su današnji događaji ponovo pomerili u drugi plan ekloške teme. Klimatske promene, kako  je naveo, više nisu tema broj jedan.