Lavrov: Cilj Zapada jasan - posvađati bratske narode Rusije i Belorusije

Kolektivni Zapad ne odustaje od ciničnih pokušaja falsifikovanja istorije, prepisuje udžbenike, iskrivljuje i prepravlja činjenice, ruši spomenike, rekao je šef ruske diplomatije

Cilj Zapada je da posvađa bratske narode Rusije i Belorusije i da ne dozvoli dalje jačanje Savezne države, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenose "RIA Novosti". 

"Kolektivni Zapad ne odustaje od ciničnih pokušaja falsifikovanja istorije, prepisuje udžbenike, iskrivljuje i prepravlja činjenice, ruši spomenike. Cilj je očigledan, seje se međunacionalno i međureligijsko neprijateljstvo, podstiče jezički šovinizam, kako bi se posvađali naši bratski narodi i kako se ne bi dozvolilo dalje jačanje Savezne države", kazao je Lavrov na plenarnoj sednici rusko-beloruskog foruma istoričara.

Šef ruske diplomatije je dodao da se takvoj želji može suprotstaviti samo formiranjem objektive slike prošlosti.

Naime, on je ranije izjavio da zapadne zemlje sankcijama i ucenama pokušavaju da utiču na ekonomsku saradnju suverenih država.

"Dok su široko zastupljene manifestacije hegemonizma, unilaterizma, od toga stradaju, pre svega, globalni Jug i globalni Istok, jer Zapad finansijskim ucenama i sankcijama uporno pokušava da utiče na izbor ekonomskog modela i trgovinskih partnera suverenih država, ograničavajući njihove mogućnosti", istakao je.

On je dodao da države Azije, Afrike i Latinske Amerike istovremeno jačaju svoje ekonomske pozicije, pokazujući spremnost da brane nacionalne interese.