Rusija

Peskov: Putin je spreman na razgovore kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve

Sada je Ukrajina zapravo instrument sukoba. Konflikt je postao širi, ukazao je portparol predsednika Ruske Federacije
Peskov: Putin je spreman na razgovore kako bismo ostvarili zacrtane ciljevewww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je i biće otvoren za bilo kakve razgovore kako bi Ruska Federacija zadatke ostvarila i drugim sredstvima, a ne samo Specijalnom vojnom operacijom, izjavio je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

Peskov je ovako prokomentarisao mogućnost organizovanja mirnog samita o Ukrajini u Parizu o čemu je pisao "Volstrit džornal", pozivajući se na evropske diplomate.

Taj američki list je objavio da se francuski predsednik Emanuel Makron obratio Vladimiru Zelenskom sa takvim predlogom.

"Sačekajmo pojašnjenja kako bismo shvatili na šta je gospodin Makron mislio. Važno je da ovo ponovim, a gospodin Makron i drugi evropski lideri to moraju da znaju: predsednik Putin je bio, jeste i biće otvoren za sve razgovore kako bismo ostvarili ispunjenje naših ciljeva i drugim sredstvima, osim Specijalnom vojnom operacijom, što je poželjno ukoliko je moguće. No, zemlje kolektivnog Zapada nam u ovom trenutku ne ostavljaju drugi izlaz", ukazao je Peskov, dodajući:

"Sada je Ukrajina zapravo instrument sukoba. Konflikt je postao širi. Kolektivni Zapad vodi kombinovani rat protiv naše zemlje. Stoga je uzaludno baviti se sukobom sa ovim instrumentom. To takođe treba da se razume", rekao je Peskov u intervjuu Pavelu Zarubinu.

Kada je u pitanju mogućnost da Francuska bude moderator, Peskov je istakao da je to gotovo nemoguće, jer nisu neutralni.

"Francuska je de fakto učesnik u sukobu između Ruske Federacije i Ukrajine, tako da se teško može svrstati u neutralnu državu koja može da pretenduje na ulogu moderatora", poručio je Peskov.

Pres-sekretar ruskog lidera napomenuo je da plan koji ne uzima u obzir današnje teritorijalne realnosti i nove regione Rusije ne može biti uzet u obzir.

image