Rusija

Baltička flota Rusije započela manevre: Učestvuje 40 brodova i 3.500 vojnika

Vežbe će trajati deset dana
Baltička flota Rusije započela manevre: Učestvuje 40 brodova i 3.500 vojnikawww.globallookpress.com © Cover Images

Baltička flota Rusije danas je započela vojne vežbe koje će trajati do 15. juna, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U vežbama će učestvovati 40 brodova i više od 3,5 hiljada vojnika.

"U skladu sa planom obuke organa vojne komande Baltičke flote za 2023. godinu, od 5. do 15. juna održaće se operativna vežba sa grupama Baltičke flote pod rukovodstvom komandanta Baltičke flote viceadmirala Vladimira Vorobjova", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je preciziralo da će u vežbe biti uključeno do 40 borbenih brodova, čamaca i pomoćnih brodova, uključujući patrolne brodove i korvete, male raketne brodove i raketne čamce.

Cilj vežbi će biti povećanje spremnosti organa vojne komande Baltičke flote, uvežbavanje međusobne koordinacije, a predviđena je i pomorska obuka posade i terenska obuka vojnika obalskih trupa flote. Vežbe će uključivati i zaštitu pomorskih komunikacija i baza flote, prenosi TASS.

Vojne vežbe Baltičke flote Rusije počele su dan nakon što su u Estoniji počele pomorske vojne vežbe NATO-a, u kojima učestvuje 19. zemalja, uključujući i Finsku, koja je nedavno postala članica bloka i Švedsku koja to još nije.

Paralelno se u Evropi, u deset zemalja, održavaju velike vojne vežbe Alijanse pod nazivom "Branilac Evrope", u kojima učestvuje 9.000 američkih vojnika i 17.000 vojnika iz 26 zemalja koje pripadaju NATO paktu ili koje se smatraju za partnere organizacije. Vežbe će trajati do 16. juna.

image