Ukrajinska vojska pokušava da napreduje u oblasti Zaporožja ka Azovskom moru

Pokušaj proboja koji je u toku je daleko aktivniji i obimniji u poređenju s jučerašnjim akcijama, ističe lider pokreta "Mi smo zajedno s Rusijom"

Ukrajinska vojska drugi dan zaredom pokušava da napreduje u oblasti Zaporožja prema Azovskom moru kako bi presekla ruski kopneni most prema Krimu, izjavio je lider pokreta "Mi smo zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov, a preneo TASS.

"Teritorija između Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike je najkraći put do Azovskog mora. To nije najlakši put ako se uzme u obzir ruska odbrambena linija, ali što se tiče udaljenosti, vojsci je najlakše da dođe do Azovskog mora i preseče kopneni most prema Krimu. Pretpostavljam da je ukrajinska vojska izabrala upravo ovaj pravac kako bi sprovela svoje planove", izjavio je Rogov za list "Komsomolskaja pravda".

Kako je političar istakao, "pokušaj proboja koji je u toku je daleko aktivniji i obimniji" u poređenju s jučerašnjim akcijama.

Rogov je prethodno rekao za TASS da je ukrajinska vojska nastavila da napreduje u oblasti Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ukrajinska vojska nije postigla uspehe na pet pozicija na frontu u oblasti Južnog Donjecka 4. juna, te da je Kijev aktivirao 23. i 31. mehanizovanu brigadu iz strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinci su u neuspešnom napadu izgubili više od 250 vojnika, 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije i preko 20 oklopnih vozila, precizirao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.