Nebenzja: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasan scenario

Ruske diplomate upozorile Zapad da Kijev ima sposobnost da napravi "prljavu bombu" ne samo na dve lokacije na kojima će stručnjaci IAEA vršiti inspekciju

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN Rusija pokrenula pitanje o "prljavoj bombi" koju priprema Kijev kako bi je upotrebio u Ukrajini.

"Bili bismo srećni ako grešimo, ali ne mogu se tako jednostavno ignorisati ove tvrdnje, koje su veoma ozbiljne i mogu da dovedu do krajnje neprijatnih posledica", rekao je diplomata.

Prema rečima Nebenzija, ruske diplomate su upozorile generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaela Grosija da Kijev ima sposobnost da napravi "prljavu bombu" ne samo na dve lokacije na kojima će stručnjaci IAEA vršiti inspekciju. 

"Upozorili smo direktora Grosija da moraju biti na oprezu, jer 'prljava bomba' može da se proizvodi u više postrojenja, a ne samo u ta dva. Ukrajina ima potencijal", poručio je ruski diplomata i apelovao na kolege da učine sve što je moguće da spreče takav užasan scenario.

On je dodao da je primećeno da su predstavnici zapadnih delegacija na zatvorenom sastanku Saveta bezbednosti UN promovisali "uobičajeni narativ o tome da Rusija priprema operaciju pod lažnom zastavom".

Nebenzja je takođe saopštio da je Grosi informisao članove SB UN o situaciji na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.