Rusija

Si-En-En: Ukrajina i na ruskoj teritoriji "gaji" svoje diverzante

Sumnja se da su čak i dronovi kojim je napadnut Kremlj lansirani iz Rusije
Si-En-En: Ukrajina i na ruskoj teritoriji "gaji" svoje diverzante© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Kijev na teritoriji same Rusije "uzgaja" sopstvene diverzante čiji je zadatak da izvode napade bespilotnim letelicama, tvrdi Si-En-En, pozivajući se na izvore bliske američkim obaveštajnim službama.

Ovi američki zvaničnici veruju da su proukrajinski agenti sa ruskog tla krivi i za napad dronovima na Kremlj, odnosno, tvrde da bespilotne letelice nisu stigle preko granice, već da su ustvari lansirane sa ruskog tla.

"Američki zvaničnici veruju da je Ukrajina u Rusiji razvila ćelije sabotera koje se sastoje od mešavine proukrajinskih simpatizera i operativaca dobro obučenih za ovu vrstu ratovanja. Veruje se da im je Kijev obezbedio bespilotne letelice ukrajinske proizvodnje, a dva američka zvaničnika su izjavila da nema dokaza da je bilo koji od udara dronovima izveden bespilotnim letelicama koje su obezbedile SAD", tvrdi Si-En-En.

Nije najjasnije kako su neprijateljski dronovi stigli u Rusiju, ali izvori američke televizije uveravaju da je Ukrajina uspostavila dobro utabane krijumčarske rute, koje bi mogle da posluže i za njihov prenos.

Jedan evropski obaveštajac podsetio je Si-En-En na to da je zbog dužine rusko-ukrajinske granice teško kontrolisati šta se preko nje krijumčari.

"Takođe morate uzeti u obzir da je ovo periferna oblast Rusije. Opstanak je svačiji problem, tako da gotovina čini čuda", rekao je zvaničnik.

Sagovornici američke televizije ne znaju ko tačno kontroliše ove operacije, ali veruju da su u sve umešani "elementi unutar ukrajinske obaveštajne zajednice". Zelenski je, navodno, postavio opšti okvir onoga što je njegovim podređenim dopušteno da rade, ali ne odobrava lično svaku od ovih akcija.

Upitan za komentar, portparol šefa ukrajinske službe bezbednosti sugerisao je za Si-En-En da će se misteriozne eksplozije i udari dronova unutar Rusije nastaviti.

Citirajući šefa Službe bezbednosti Vasila Maljuka, portparol je rekao da je, "pamuk" (žargonska reč za eksplozije na ruskoj teritoriji) goreo, gori i goreće.

Broj napada na teritoriju Rusije poslednjih nedelja zaista jeste povećan, a sagovornici američkog medija tvrde da je to "kulminacija višemesečnog napora" Ukrajinaca da uspostave infrastrukturu za takve sabotaže.

Već mesecima postoji prilično dosledan pritisak nekih u Ukrajini da Kijev bude agresivniji, a među onima koji predlažu najbezobraznije planove operacija, je i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Procurili poverljivi dokumenti Pentagona otkrili su da je CIA pozvala Budanova da "odloži" napade na Rusiju planirane za godišnjicu početka specijalne vojne operacije.

Iako je on pristao, bespilotne letelice primećene su u blizini Moskve samo nekoliko dana nakon tog datuma.

U drugom izveštaju američke obaveštajne službe koji je objavio Si-En-En, navodi se da je Zelenski krajem februara "predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti, i to bespilotnim letelicama, pošto Ukrajina, navodno, nema oružje dugog dometa sposobno da tako daleko dosegne." 

Nije jasno da li se to ostvarilo, ali naftna postrojenja u Rostovskoj oblasti zapaljena su nakon što su ih tokom prošle godine nekoliko puta pogodili dronovi za koje se sumnja da su ukrajinski.

image