Rusija

FSB sprečila teroristički napad u Stavropolju

Ruska služba bezbednosti uhapsila je četiri osobe na jugu zemlje koje su planirale napade na rusko stanovništvo u Ukrajini, aktuelnu vlast u Moskvi i ruske snage bezbednosti, poručuju u FSB
FSB sprečila teroristički napad u Stavropoljuwww.globallookpress.com © Russian FSB press service

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila je danas da je zadržala četiri osobe za koje se smatra da su spremale teroristički napad u jednom od administrativnih objekata u regionu. Kako navodi FSB, "pristalice ideologije ukrajinskih nacionalističkih organizacija" zadržani su u gradu Stavropolju na jugu Rusije.

U FSB-u nisu precizirali kada je tačno bila sprovedena akcija, ali se u zvaničnom saopštenju organizacije navodi da su osumnjičeni već uhapšeni od strane suda i da je protiv njih pokrenut krivični postupak.

U videu koji je objavila ruska služba, jedan od uhapšenih naveo je i da se grupa divi akcijama puka "Azov" osnovanog 2014. godine nakon početka prvih ozbiljnijih nereda u Ukrajini. Organizacija je inače zabranjena u Rusiji i smatra se terorističkom. Cilj je bio da se "ubije rusko govorno stanovništvo na teritoriji Ukrajine, snage bezbednosti, vojska, aktuelna vlast Ruske Federacije", rekao je jedan od terorista, dodajući da ova formacija sledi primer "Azova".

Ruska služba bezbednosti napomenula je i da je uspešno pretresla mesta stanovanja privedenih, kao i njihovo skrovište u Predgornom okrugu koji ulazu u Stavropoljski kraj. Tom prilikom, pronađeno je vatreno oružje, a takođe i gotove eksplozivne naprave i komponente neophodne za izradu novih. Među pronađenim stvarima bila je i metodička literatura o organizovanju masovnih nereda, prenose ruski mediji.

image