Rusija

Rusija počela izvoz žita iz luke Marijupolj

Luka Marijupolj mora biti iskorišćena do maksimuma, kaže lider DNR-a
Rusija počela izvoz žita iz luke Marijupoljwww.globallookpress.com © Victor

Šef administracije Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin objavio je da je Rusija i zvanično počela da koristi luke Marijupolja u Azovskom moru za izvoz žita.

"Žito već izvozimo. Radimo i ne zaustavljamo se. Pomorska trgovinska luka Marijupolj mora biti iskorišćena do maksimuma, koliko god je to moguće", rekao je on za "Solovjov lajv".

Sredinom aprila, podsetimo, Pušilin je posetio pomenutu luku i izvršio inspekciju njene infrastrukture kako bi procenio da li je moguće iskoristiti Marijupolj za prevoz žita morskim putem do drugih delova Rusije. Obim trgovine između Marijupolja i Berđanska, još jednog grada na obali Azovskog mora koji se nalazi u Zaporoškoj oblasti, procenjuje se da u toku ove godine može iznositi oko 1 miliona tone.

Vest o početku izvoza žita iz Marijupolja usledila je ubrzo nakon što je Rusija saopštila da je preuzela kontrolu nad Azovskim morem nakon što su se bivši regioni Ukrajine priključili Rusiji.

Podsetimo, Rusija je jedan od najvećih izvoznika žitarica, a tokom sezone 2022/2023 registrovala je rekordan nivo proizvodnje pšenice, suncokreta i uljane repice. Uprkos mnogobrojnim sankcijama Zapada i tome što se deo sporazuma o žitu koji se odnosi na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda ne ispunjava, Rusija je, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, ipak bila najveći izvoznik žitarica iz Crnog mora. Za te potrebe, Rusija koristi posebne transportne koridore, a ujedno radi i na izgradnji novih železničkih ruta koje će je spajati sa drugim zemljama i omogućiti veći izvoz žita i putem kopna.

Ipak, kako bi sprečila izbijanje većih problema na svetskom tržištu i povećanje cena hrane, te samim tim i još veće gladi u svetu, a posebno u slabo razvijenim zemljama, Moskva je prošle godine odlučila da potpiše prehrambeni sporazum. Time je Kijevu obećala da će obezbediti bezbedan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito iz Crnog mora, budući da je Ukrajina takođe bitan izvoznik ovih proizvoda od kojeg zavisi veliki broj zemalja Afrike.

Ipak, uprkos tome što je sporazum trebalo da pre svega doprinese najsiromašnijim zemljama, prema podacima UN-a, svega 2,6 odsto žitarica koje su izvezene iz ukrajinskih luka otišlo je zemljama Podsaharske Afrike, koje, zapravo, i u najvećem broju zavise od žitarica iz RF i Ukrajine. 

Najveći deo izvezenog žita, oko 60 odsto, otišlo je Kini, Španiji, Turskoj, Italiji i Holandiji, odnosno, razvijenim zemljama.

image