Moskva: Rušenje HE Kahovka teroristički akt Kijeva

Kijev je planirao napad na HE u okviru takozvane kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Rusija osuđuje rušenje Kahovske hidroelektrane koje su izvele ukrajinske snage i reč je o terorističkom aktu koji je Kijev planirao u okviru takozvane kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"To je teroristički akt, usmeren protiv infrastrukture koja ima isključivo civilnu namenu. Kijevski režim ga je ranije isplanirao u vojne svrhe u okviru takozvane 'ofanzive' Oružanih snaga Ukrajine. Odlučno osuđujemo uništavanje Kahovske hidroelektrane koje su izvele Oružane snage Ukrajine, što je dovelo do humanitarne i ekološke katastrofe velikih razmera", navodi se u saopštenju.

Ruska strana poziva svetsku zajednicu da osudi zločinačke akcije Kijeva.

"Pozivamo svetsku zajednicu da osudi krivična dela ukrajinskih vlasti koja su sve nehumanije prirode i koja predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj i globalnoj bezbednosti", navodi se u saopštenju diplomatske službe.

Dodaje se i da Moskva namerava da pokrene pitanje o zločinima kijevskog režima u vezi Kahovske HE na međunarodnim platformama.

"Ruska strana će inicirati razmatranje ovog zločina kijevskog režima u Savetu bezbednosti UN, statutarnim i zakonodavnim organima OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija", naglašava ruska strana.