Rusija

Putin: Uvek smo bili za mirni dogovor

Moskva je oduvek bila za stabilnost na Zakavkazju, poručio je ruski predsednik
Putin: Uvek smo bili za mirni dogovor© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Moskva "tradicionalno" podržava razrešenje dugogodišnjeg sukoba na Zakavkazju, dodajući da je Kremlj uvek podržavao Jerevan u cilju obezbeđivanja sigurnosti jermenskog naroda, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na vanrednoj sednici Saveta organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). 

"Kao što je već poznato, Rusija je tradicionalno, recimo, ako pogledamo kroz istoriju, uvek obraćala pažnju na stabilnost u ovom pravcu i podržavala naše jermenske prijatelje u cilju bezbednosti jermenskog naroda", saopštio je Putin u obraćanju zemljama članicama ODKB-a.

Tom prilikom, predsednik je naglasio da Kremlj radi sve kako bi se postigla normalizacija odnosa između Jerevana i Bakua. Kako su obe države ranije bili jedna zemlja sa Rusijom, Moskva ima veliki broj veza sa obe strane koje nije moguće ignorisati i u njenom je interesu stabilnost u regonu, rekao je ruski predsednik. 

Razrešenje sukoba između Jermenije i Azerbejdžana Putin vidi u poštovanju postignutih dogovora, delimitaciji granica i razrešenju humanitarnih pitanja. Ipak, ono što je problem jeste pitanje kako doći do tih rezultata, istakao je ruski predsednik.

Neposredno pred današnju vanrednu sednicu premijer Jermenije Nikol Pašinjan ponovio je svoju izjavu od septembra ove godine da će podržati saradnju sa Azerbejdžanom po principima koje je ranije predložila Rusija. 

Moskva je prethodno predlagala jermenskoj strani da da Azerbejdžanu pet oblasti u Nagorno-Karabahu u kojim nema puno ljudi, međutim, zvanični Jerevan je odbio takvu ponudu.

Sledeći sastanak Moskve, Jerevana i Bakua planiran je za 31. oktobar, ponedeljak.

image