Rusija

Lavrov: Zahvalni smo Africi na njenom izbalansiranom stavu

RF nastavlja da ispunjava sve svoje obaveze koje se tiču prehrambene bezbednosti, kaže šef MSP-a Rusije
Lavrov: Zahvalni smo Africi na njenom izbalansiranom stavuwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Rusija ceni odluku afričkih zemalja koje su uspele da zadrže izbalansiran stav prema Moskvi i koje nisu dale da budu uvučene u antirusku kampanju, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Moskvi.

"Želeo bih da izrazim zahvalnost afričkim partnerima koji nisu dozvolili da budu uvučeni u antirusku kampanju i koji su zauzeli izbalansiran stav o evropskoj bezbednosnoj krizi", rekao je Lavrov povodom Dana Afrike. 

On je dodao i da Rusija sarađuje sa afričkim zemljama u cilju jačanja prehrambene bezbednosti i istakao da ruska strana ispunjava sve svoje obaveze. 

"Rusija pruža iskrenu pomoć zemljama kontinenta u jačanju njihovog suvereniteta, obezbeđivanju njihove bezbednosti i ekonomskog rasta. To je naša suštinska razlika od kolektivnog Zapada, koji nije prevazišao svoj kompleks superiornosti", objasnio je ruski ministar.

Ranije tokom dana, predsednik RF Vladimir Putin je razgovarao sa liderom Južne Afrike sa kojim je govorio o poseti predstavnika niza afričkih zemalja Moskvi. Poseta je povezana sa mirovnim predlogom šestorice afričkih lidera, koji su nedavno izrazili želju da preuzmu ulogu posrednika između Kijeva i Moskve.

image