Rusija

Patrušev: SAD žele da oslabe Rusiju, ali je njihov krajnji cilj Kina

Kijev je odbio mir sa Moskvom pod pritiskom Vašingtona, podsećaju iz Rusije
Patrušev: SAD žele da oslabe Rusiju, ali je njihov krajnji cilj Kina© Yandex

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev danas je poručio da Sjedinjene Američke Države žele da oslabe Rusiju, ali da je njihov krajnji cilj ipak Kina.

"Naravno, SAD su zainteresovane za to da svet ne postane multipolaran. Veoma ozbiljan faktor multipolarnog sveta je Kina i zbog toga krajnji cilj nije Rusija, oni žele Rusiju da unište ili oslabe, ali njihov krajnji cilj je zapravo Kina. SAD misle da će uspeti u tome i da će da dominiraju svetom, ali ta opcija ne postoji. Neće uspeti u tome", rekao je Patrušev.

On je istakao da je Kijev ranije odbio mirovni predlog sa Moskvom pod pritiskom Vašingtona, iako je Ukrajina bila spremna da sklopi mir sa Rusijom. Kijev je iznosio svoje predloge, a Rusija ih je u principu odobravala, ali se situacija izmenila nakon pritiska iz SAD, objasnio je on danas na sastanku sekretara bezbednosti zemalja ODKB-a u Minsku.

"Ujutru su nam predali pismene predloge (za rešenje krize) za vreme pregovora, da bi nam uveče rekli: ne, odbijamo ih. A to je bilo samo zbog toga jer su ih SAD pritisle i rekle im da ne vode nikakve pregovore sa nama".

"Narod Ukrajine nije zainteresovan za produžetak konflikta. Narod Rusije takođe nije zainteresovan za to. Narodi koji žive na teritoriji zemalja ODKB-a takođe to ne žele. Ali zbog nečega je konflikt počeo i iz nekog razloga se on nastavlja. Reći ću vam koja je zemlja pre svega zainteresovana za to - SAD, a takođe i Engleska", zaključio je Patrušev, napominjući da ovim državama nije žao ljudi koji ginu u Ukrajini.

image