Rusija

Kako će oštećenje brane Kahovka uticati na dalji tok sukoba u Ukrajini?

Dramatični kolaps u utorak stvorio je humanitarnu katastrofu i za obe vojske temeljno promenio situaciju na terenu
Kako će oštećenje brane Kahovka uticati na dalji tok sukoba u Ukrajini?www.globallookpress.com © IMAGO/R4924_italyphotopress

Hidroelektrana (HE) Kahovka, sada deo juga Rusije, ranije na u okviru Ukrajine, delimično je oštećena u utorak uveče. Ova katastrofa je značajno izmenila položaj i raspored oružanih snaga u regionu, piše vojni analitičar Vladislav Ugoljni, u komentaru za RT internešenel.

Od prvih dana sukoba, u februaru 2022. godine, HE Kahovka nalazila se pod kontrolom ruskih snaga. Uz Antonovski, automobilski i železnički most, to je bila jedna od ključnih tačaka za rusko napredovanje u tadašnjem južnom delu Ukrajine. Most preko brane korišćen je za snabdevanje ruskih trupa u oblasti Hersona i Nikolajeva.

Nakon što su od NATO-a dobile oružje dugog dometa, oružane snage Ukrajine (AFU) pokušale su da onesposobe ili unište most. U noći 12. avgusta 2022. godine, AFU su gađale branu hidroelektrane raketama. Gađanje brane potvrdio je tada Vladislav Nazarov, portparol ukrajinske Operativne komande jug, a tome su aplaudirali zapadni stručnjaci i ukrajinski mediji.

Jedan od glavnih propagandnih medija u Ukrajini, Telegram kanal "Truha", u to vreme je zbijao je šale sa "patkama na naduvavanje". Odmah nakon rušenja brane, narativ se promenio, a objava je obrisana.

"Vašington post" je 29. decembra, citirajući ukrajinskog generala Andreja Kovalčuka, izvestio da je ukrajinska vojska izvela probne udare sa lanserima HIMARS na brane HE.

HE Kahovka nije bila redovno održavana od 1991.

U novembru, Moskva se povukla iz ovog područja zbog opasnosti od kolapsa HE Kahovka.

Konstantno granatiranje nije samo oštetilo strukturu hidroelektrane, već je otežalo i održavanje, što je kasnije odigralo ulogu u katastrofi. Još od proglašenja nezavisnosti Ukrajine (1991), kaskada akumulacije Dnjepar (serija HE duž reke) nije bila redovno održavana.

Konačni faktor koji je doprineo katastrofi bio je nivo vode u rezervoaru Kahovka, što je posledica ukrajinskog otvaranja HE Dnjepar. Nivo je porastao sa 14 metara u februaru, na 17,5 metara početkom juna. Ranije nivo vode u rezervoaru obično nije prelazio 16,5 metara. Ukrajinsko granatiranje sprečilo je osoblje HE Kahovka da preduzme popravke i reguliše ispuštanje vode.

Novaja Kahovka i okolna sela pod ruskom kontrolom prva su stradala u katastrofi hidroelektrane. Lokalne vlasti su sprovele plan evakuacije za slučaj poplava.

U selima koja se nalaze nizvodno, situacija je bila teža. Selo Korsunka je potpuno poplavljeno. Poplave su stigle i do Aljoške, važnog grada za rusku vojsku. U delu Hersonske oblasti, koji kontroliše Moskva, proglašeno je vanredno stanje. Trenutno se kao nestalo vodi sedmoro ljudi.

Poplava je pogodila i teritorije pod kontrolom Ukrajine. Grad Herson, iz koga je evakuisano više od 1.000 ljudi, delimično je poplavljen. HE Kahovka trenutno je potpuno potopljena.

Ko je odgovoran za katastrofu?

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da je Kijev odgovoran za katastrofu i da su na HE Kahovka očigledni tragovi ukrajinske sabotaže, koja je, prema njegovim rečima, preduzeta kako bi Kijev sakrio neuspeh svoje dugo najavljivane kontraofanzive.

I predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je osudio "varvarski čin uništavanja hidroelektrane Kahovka u Hersonskoj oblasti", koji je doveo do "masovne ekološke i humanitarne katastrofe."

Ukrajina je za katastrofu smesta okrivila Rusiju, optužujući je za terorizam i ciničan odnos prema stanovništvu.

Proteklih šest meseci na sada poplavljenim teritorijama vodile su se prilično žestoke borbe. I Rusija i Ukrajina su povremeno sprovodile evakuaciju civila. Mnoga interno raseljena lica i izbeglice iz poplavljene ravnice preselili su se u druge ruske regione.

Da bi motivisala izbeglice da napuste ratnu zonu, Rusija je počela da izdaje stambene sertifikate i obezbeđuje jednokratnu isplatu od 100.000 rubalja za evakuisane (oko 1.200 dolara).

Pričinjena je i velika šteta vodosnabdevanju regiona na teritorijama i pod ukrajinskom i ruskom kontrolom. Vlasti su već uvele ograničenja u Krivom Rogu, velikom gradu pod kontrolom Kijeva, koji vodu dobija iz rezervoara Kahovka, a ugroženo je i navodnjavanje useva.

Bitka za Dnjeparska ostrva

Posle povlačenja ruske vojske iz Hersona i uspostavljanja linije fronta duž reke Dnjepar, obe strane su se redovno upuštale u artiljerijske duele.

Na ovom delu fronta su se aktivirale i male diverzantsko-izviđačke grupe, koje su malim čamcima prelazile reku, što je izazvalo bitku za ostrva koje je formirala delta Dnjepra.

U početku, ruska strana se nije mnogo trudila da nad ostrvima uspostavi punu kontrolu. AFU je zato postepeno napredovala.

Svi napori obe strane prekinuti su 6. juna. Ostrva u delti Dnjepra su poplavljena, a obe strane su evakuisale svoje trupe. Istovremeno, artiljerijske jedinice su pokušavale da ometaju evakuaciju neprijatelja. Ova konfuzija možda sugeriše da ni Moskva, ni Kijev nisu planirali da unište branu.

Planovi Kijeva

Inače, ovaj deo fronta smatran je za jedan od glavnih pravaca ukrajinske kontraofanzive. Prema nekim stručnjacima, AFU su planirale nekoliko desantnih operacija, kako bi suzbile rusku jedinicu "Dnjepar".

Ukrajinci su ovu strategiju mogli da iskoriste za pritisak na ruske trupe koje se nalaze uz jedinicu "Vostok".

"Vostok" kontroliše značajan deo fronta, od rezervoara Kahovka do Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici. Predviđeno je da glavni napad ukrajinske kontraofanzive bude izveden na "Vostok", radi uvlačenja ove jedinice u takozvanu "Priazovsku bitku", čiji je cilj probijanje koridora do Krima.

Međutim, ukrajinska armija nema uspešnih iskustava u izvođenju velikih desantnih operacija. Pokušaji AFU da zauzmu akumulaciju Kahovka u leto 2022. su loše završili. Ukrajinske inženjerske jedinice nemaju ni iskustva u građenju pontonskih prelaza, posebno ne u borbenim uslovima.

Uopšte, malo je verovatno da će bilo kakve operacije moći da započnu pre nego što se voda povuče. Problem nije samo u tome što je Dnjepar postao širi. Zapravo, veliki obalni pojas je pretvoren u močvaru. Mine, koje su ranije postavljale obe strane, sada nose vodene bujice, a one se mogu pojaviti bilo gde nizvodno.

U vojnom smislu, ovo je veliki gubitak za Rusiju, jer su mnogi odbrambeni položaji, uključujući prve linije odbrane, poplavljeni. Ruska vojska će morati da ih obnavlja na brzinu.

Svi su iznenađeni

Trenutno se ne vidi da je uništenje HE Kahovka donelo korist za bilo koju stranu. Sve ukazuje da su ovi događaji iznenadili i Ukrajinu i Rusiju. Ne postoje ni video-snimci koji pokazuju eksplozije koje su navodno uništile HE.

Po svoj prilici, katastrofa je dugoročna posledica ukrajinskih udara HIMARS-ima na branu, zaključuje Ugoljni. To potvrđuju i satelitski snimci, koji su napravljeni od 31. maja do 4. juna, na kojima se vidi da je deo brane teže oštećen.

Međutim, ostaje misterija zašto su Ukrajinci podigli nivo vode u akumulaciji Kahovka na rekordno visok nivo, tim pre što osoblje HE, zbog udara kijevskih snaga, nije moglo da odradi svoj posao.

U međuvremenu, moguće je dalje uništavanje HE Kahovka, zbog povećanog pritiska vode i stalnog granatiranja, što onemogućava pristup ekipama za popravku.

image