Ruska artiljerija uništila uporište Ukrajinaca kod Belgoroda

Neprijatelj, iako prethodno vrši izviđanja ruskih položaja, ipak bira da gađa civile i naseljena mesta, primetio je komandant baterije koju je posetio dopisnik "RIA Novosti"

Artiljerci Oružanih snaga Rusije naneli su snažan vatreni udar na položaje kijevskih trupa na granici Ukrajine i Belgorodske oblasti Rusije i tako uništili ukrajinsko uporište, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Ruski vojnici su dronovima vršili izviđanje neprijateljskih položaja, a kada su ih otkrili u šumi, posada haubice MSTA-B (2A65) ruske jedinice je osula vatru i uništila uporište ukrajinskih snaga, porazivši vojsku neprijatelja.

Ovo se, prema rečima komandanta baterije, desilo na granici Belgorodske oblasti u pravcu Harkovske oblasti na uporištu ukrajinskog voda.

Izviđačke jedinice izveštavaju o identifikovanoj meti, a ruski vojnici nakon toga odlaze na vatrenu poziciju i uz pomoć izviđača prilagođavaju cilj, objasnio je komandant.

Uporište nacionaloističkog voda je uništeno, kazao je i dodao da je operater ruskog drona radio i na drugoj meti, koja je takođe pogođena.

"Uništavamo uporišta neprijateljskih vodova koja se nalaze duž naše granice. A naš neprijatelj, koji takođe vodi izviđanja, gađa naše civile i naseljena mesta", primetio je komandant.

"Situacija je stalno napeta, kao i obično, stalno rade lutajući minobacači neprijatelja i stalno granatiraju iz tenkova. Tenk, kao i obično, ispaljuje pet do šest granata, a minobacač više od deset", objasnio je ruski artiljerac za izvor.

Sagovornik agencije je napomenuo da je zadatak ruske vojske da brzo identifikuje metu i nanese vatrenu štetu neprijatelju. Neprijatelj može da promeni nekoliko vatrenih pozicija i da gađa jedno naselje sa različitih strana, objasnio je.

Ukrajinske trupe neprestano granatiraju Belgorodsku oblast. Od aprila prošle godine na toj teritoriji je proglašen visok (žuti) nivo terorističke pretnje. Poslednjih nedelja masovnim udarima posebno su bila izložena pogranična mesta Šebekinskog i Grajvoronskog okruga.