Kritično na Dnjepru: U oblasti nuklearne elektrane Zaporožje naglo opao nivo vode

Još nema rizika za rad nuklearne elektrane Zaporožje, održava se nivo vode u bazenima koje se koriste za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva

U oblasti nuklearne elektrane Zaporožje nivo vode u reci Dnjepar je naglo opao, izjavio je za "RIA Novosti" Vladimir Rogov, direktor pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom".

"Dubina kahovskog rezervoara se brzo smanjuje", dodao je.

Prema njegovim rečima, još nema rizika po rad nuklearne elektrane Zaporožje. Održava se nivo vode u bazenima koji se koriste za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva.

Rogov je naglasio da će sama akumulacija Kahovke na kraju prestati da postoji zbog uništenja hidroelektrane.

"Možemo već da zaboravimo na rezervoar Kahovka. Jednostavno će postojati vode Dnjepra bez punog rezervoara, kao što je to bilo ranije. Ekosistem će pretrpeti značajne promene koje, nažalost, neće biti na bolje za kvalitetan ljudski život i poljoprivredu", zaključio je.

Potpredsednik vlade Rusije Marat Husnulin izjavio je danas da su svi krimski rezervoari napunjeni i da vode ima za 500 dana, nakon napada na hidroelektranu Nova Kahovska.

Šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev okrivio je Kijev za uništenje hidroelektrane, dok je portparol Kremlja rekao da je "jedan od ciljeva kijevskog režima bombardovanja hidroelektrane Kahovskaja da se Krimu uskrati voda".

U noći 6. juna ukrajinske trupe su izvršile seriju napada na hidroelektranu Kahovka, uništivši gornji deo brane. Sama brana nije oštećena, ali je počelo nekontrolisano ispuštanje vode.

Prema poslednjim podacima, poginulo je šest osoba, više od pet hiljada je moralo da bude evakuisano.

Kako je naglasio predsednik Rusije Vladimir Putin, uništenje brane je dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

Hidroelektrana Kahovka, osim što snabdeva vodom bazene za hlađenje nuklearnog goriva NE Zaporožje, koja se nalazi uzvodno, veoma je značajna za snabdevanje vodom poluostrva Krim, koji predstavlja sušan region. Snabdevanje se vrši preko Severno-krimskog kanala, uglavnom za polivanje useva.

Hidroelektrana Kahovka je šesta i poslednja elektrana na reci Dnjepar, i veoma je bitna u sistemu regulacije nivoa vode, kao navode "Izvestija".

Nalazi se 100 kilometara  uzvodno od Crnog mora i 60 kilometra od grada Hersona, koji je pod ukrajinskom kontrolom. Kahovska akumulacija predstavlja jedan od najvećih rezervoara vode u regionu.