Rusija

Rusija pozvala japanskog ambasadora na razgovor: Upozoravamo, biće posledica za slanje oružja Kijevu

Japanska vlada mora biti spremna da prihvati odgovornost za pogibiju civila, upozoravaju danas iz Moskve
Rusija pozvala japanskog ambasadora na razgovor: Upozoravamo, biće posledica za slanje oružja Kijevuwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ambasador Japana u Ruskoj Federaciji Tojohis Kadzukij pozvan je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor zbog odluke japanske vlade da započne slanje oružja Ukrajini.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo, japanski kolega razgovarao je sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Andrejom Rudenko.

"Japanskoj strani je ukazano da takav korak vodi ka daljoj eskalaciji sukoba i daljem povećanju broja civilnih žrtava. Naglašeno je da administracija premijera Fumia Kišide mora biti spremna da prihvati odgovornost za pogibiju civila, uključujući i onih iz pograničnih delova Rusije", poručila je Moskva.

Kako je dalje navela ruska strana, ovakav razvoj događaja je moguć i do njega može doći kao rezultat nezakonitih akcija ukrajinskih terorista i obilatog korišćenja oružja koje bude poslato Kijevu.

"Ovakvom odlukom, Tokio još dublje dovodi bilateralne odnose u opasan ćorsokak. Takvi potezi ne mogu da ostanu bez ozbiljnih posledica", upozorava rusko Ministarstvo spoljnih poslova .

image