Razgovor načelnika Generalštaba Rusije i Kine: Proširenje vojne saradnje

General Li Šangfu je nakon imenovanja na funkciju odabrao Rusiju kao prvu zemlju za inostrano putovanje, kao i kineski predsednik Si Đinping, koji je u martu boravio u državnoj poseti Rusiji

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga i prvi zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Valerij Gerasimov razgovarao je putem video-linka sa generalom Liu Dženlijem, načelnikom Generalštaba Zajedničkog štaba Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine, koji je imenovan u martu 2023, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

General armije Gerasimov najpre je poželeo dobrodošlicu generalu Džengliju i čestitao mu na imenovanju na mesto načelnika Generalštaba Zajedničkog štaba Centralne vojne komisije, poželevši mu "uspeh na odgovornoj dužnosti u odbrani otadžbine, jačanju njenog odbrambenog kapaciteta i daljoj modernizaciji Narodnooslobodilačke vojske Kine."

"Uveren sam da će vaše veliko iskustvo doprineti rastu Narodnooslobodilačke vojske, kao i širenju vojne saradnje između naših zemalja", dodao je Gerasimov.

Poseta ministra odbrane Narodne Republike Kine generala Li Šangfua Moskvi u aprilu bila je od velikog značaja za razvoj odbrambene saradnje Rusije i Kine, primetio je ruski general.

"Mi cenimo činjenicu da je general Li Šangfu, odmah nakon imenovanja na funkciju", naglasio je Gerasimov, "odabrao Rusiju kao prvu zemlju za inostrano putovanje, kao i kineski predsednik Si Đinping, koji je u martu boravio u državnoj poseti Rusiji."

Predsednik Vladimir Putin i predsednik Si Đinping, zaključio je Gerasimov, potvrdili su da su rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija na najvišem nivou.

"U kontekstu nedavnih globalnih događaja, donete odluke predstavljaju dugoročne ciljeve nacionalnog razvoja i bezbednosti, sadržane u zajedničkoj izjavi naših lidera, uključujući pitanja proširenja vojne saradnje", poručio je Gerasimov.

Koordinacija između Rusije i NR Kine u međunarodnoj areni ima stabilizujući efekat na svetsku situaciju, rekao je Gersimov, a primer za to su zajedničke vojne vežbe, kako bilateralno, tako i u okviru Šangajske organizacije za saradnju, koje promovišu produbljivanje pozitivnih odbrambenih kontakata.

Prema Gerasimovu, praksa zajedničke operativne i borbene obuke Oružanih snaga Rusije i Narodnooslobodilačke vojske Kine treba da i ubuduće ostanu prioritet.

"Uveren sam da će današnji razgovori poslužiti daljem jačanju rusko-kineskog strateškog partnerstva u sferi odbrane", rekao je ruski general, dodajući da koristi ovu priliku da ohrabri kineskog načelnika Generalštaba da "poseti Rusiju kad god mu to odgovara", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.