Rusija

Lavrov: Zapad je danas imperija laži, Gutereš češće da čita Povelju UN-a

Zapad zatvara oči na upozorenja Rusije i na nacističku prirodu kijevskog režima, koji od 2014. napada sopstveni narod, kaže ruski ministar
Lavrov: Zapad je danas imperija laži, Gutereš češće da čita Povelju UN-awww.globallookpress.com © news.ru via globallookpress.com

Zapad je danas prava "imperija laži", baš kao što je to ranije rekao predsednik RF Vladimir Putin, primetio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Komentarišući poslednje optužbe Zapada na račun Rusije zbog problema koji su nastali nakon ukrajinskog napada na hidroelektranu Kahovku, Lavrov je nabrojao neke od primera kada su zapadni političari lažno optužili Rusiju za nešto za šta Moskva nije kriva.

On je podsetio i na to da Kijev još nije objavio imena onih koje je navodno ruska vojska likvidirala u Buči, te da po tom pitanju napredak nije napravljen ni nakon što je Moskva pozvala UN da se uključi.

Ni danas se, kako je dalje naveo Lavrov, na Zapadu ne sećaju da je "ukrajinski režim, počevši od leta 2022. godine, više puta napadao hidroelektranu uz pomoć, između ostalog, i američkih 'himarsa'", a ne obraćaju pažnju ni na to da se Rusija krajem prošle godine obratila UN-u i upozorila na moguću katastrofu zbog ukrajinskih napada na HE Kahovku.

Isto tako, UN i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sada "ne reaguju na naše poruke o napadima na Zaporošku nuklearnu elektranu", podvukao je on.

"Ništa od ovoga što se sada dešava ne bi bilo da Vašington i Brisel nisu podržali krvavi državni prevrat u februaru 2014. godine i da nisu na vlast u Kijev doveli ultranacionaliste. Ništa od ovoga ne bi bilo da nije došlo do sabotaže Minskih sporazuma i da Zapad nije radio na tome da Ukrajinu približi NATO-u kako bi stvorio vojnu pretnju na našim zapadnim granicama. Da su Rusiji bile date bezbednosne garancije koje je tražila, ništa od ovoga se ne bi desilo", podvukao je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na nacističke izjave kijevskog rukovodstva, počevši od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, preko ostalih zvaničnika - ministra odbrane Alekseja Reznjikova, ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova i bivšeg savetnika šefa kancelarije predsednika Ukrajine Alekseja Arestoviča. Na njihove poruke da ljude koji žive u Ukrajini, a bliski su ruskoj kulturi, treba oterati u Rusiju, kao i na izjave da Kijev planira da uništi sve što je rusko na Krimu i u Donbasu, Zapad ne reaguje, podseća Lavrov.

Na Zapadu se ne govori ni o tome, podseća Lavrov, da su tokom devet godina, počevši od 2014, Ukrajinci istrebljavali stanovništvo na jugo-istoku zemlje.

Cilj ovakve kulture zaborava je da se izbriše ceo period tokom kojeg je "nacistički kijevski režim bombardovao sopstveni narod i grubo sabotirao odluke Saveta bezbednosti UN-a", poručuju iz Moskve.

"Navikli smo na licemerje zapadnih političara i njihove dvostruke standarde, ali u ovakvoj situaciji ne može da nas ne brine dvosmislen stav generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, koji bi zbog svoje pozicije trebalo da predstavlja čitavu međunarodnu zajednicu, a ne da služi interesima 'zlatne milijarde'. Zašto generalni sekretar UN-a igra tu igru nije jasno. Pozivamo ga da malo češće virne u Povelju UN-a, kako ne bi zaboravio na svoje punomoćje i obaveze", rekao je Lavrov za "Međunarodni život".

image