Peskov: Preduslovi za pregovore sa Kijevom se nisu ostvarili

Sada nema neke osnove, čak ni krhke, da bi se uspostavio kakav-takav dijalog, poručio je portparol Kremlja

Za sada nema nikakvih naznaka da mogu početi pregovori sa kijevskim režimom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Trenutno nema preduslova za dogovor. Štaviše, sada nema neke osnove, čak ni krhke, da bi se uspostavio kakav-takav dijalog. Vidimo kao prvo da kijevski režim ne želi dijalog, zatim i nespremnost. Takođe, strani pokrovitelji ne dozvoljavaju režimu da pregovara", rekao je Peskov.

Ranije je portparol Kremlja rekao da će Rusija nastojati da osigura sopstvenu bezbednost, što isključuje širenje NATO-a ka granicama zemlje i ulazak Ukrajine u Alijansu.

"Širenje NATO-a je zadiranje u našu bezbednost i nacionalne interese Ruske Federacije, pričali smo o tome ranije", kazao je.

Peskov je napravio i paralelu između situacije sa Finskom i Ukrajinom, pošto je Moskva, mesecima pre početka Specijalne vojne operacije, zahtevala od Zapada da joj se daju i zvanične pisane garancije da se NATO neće širiti dalje prema Rusiji. Ruski zvaničnici su više puta isticali da je to bitna stavka za Kremlj i objasnili da je to, između ostalog, i dovelo do početka Specijalne vojne operacije, budući da je Kijev izrazio želju da se pridruži Alijansi.  

Peskov je takođe istakao da izjave ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO govore o nespremnosti i nesposobnosti Kijeva da rešava postojeće probleme za pregovaračkim stolom.