Ruske „domaće i jeftine“ bespilotne letelice zaustavljaju ukrajinsku kontraofanzivu

Rusija poseduje veliki broj jeftinih izviđačkih bespilotnih letelica raspoređenih na teritoriji svoje trenutne odbrambene linije

Od momenta kada je Rusija žestoko uzvratila na teroristički napad ukrajinske obaveštajne službe na Krimski most, svetska pažnja je prikovana na jeftine bespilotne letelice "Geran-2" koje je dizajnirao Iran, a koje navodno koštaju manje od 20.000 dolara po komadu, kojima se služila Rusija tom prilikom.

Na osnovu obaveštajnih podataka američkih satelita, ukrajinske snage su u septembru brzo otkrile nedostatke svog neprijatelja, pokušale da se probiju ali Vojska Rusije takve upade otkriva skoro trenutno, i istovremeno reaguje.

U skoro svim izveštajima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, bilo da najavljuju pokušaj Ukrajine da na nekom mestu probije rusku odbranu, bilo da se objavljuje neuspeh takvih pokušaja, pominje značaj koji su u tome imali ruski osmatrački dronovi, zahvaljujući kojima je napad i uočen.

Važno je napomenuti da je vreme od otkrivanja cilja do otvaranja vatre mnogo kraće pri upotrebi nadzornih dronova, nego kada se koriste sateliti, ili vazduhoplovna sredstva za izviđanje. Zato i ne čudi što je ruski odgovor na ukrajinske upade skoro trenutan, piše portal koji se bavi vojnom analizom "Jurežan tajms".

Izgleda da je Rusija našla veoma efikasan način za prenos informacija, mnogo brži od američkih satelita i sredstava izviđanja koja šalju obaveštajne podatake ukrajinskim snagama.

Rusija pokrenula serijsku proizvodnju dronova

Postoje dokazi koji ukazuju na to da je Rusija sama razvila sav hardver potreban za serijsku proizvodnju dronova za izviđanje.

Prema ruskom Ministarstvu industrije i trgovine, ruski vojni koncern "Almaz-Antej" je nedavno pokrenuo masovnu proizvodnju multifunkcionalnih kvadrokoptera za civilno tržište. Bespilotne letelice će se sklapati u fabrici "Obuhov”" u Sankt Peterburgu a sve komponente dronova bi bile proizvedene u Rusiji od ruskog materijala. U kompletu bi bio dron, dve baterije, tablet računar sa softverom, rezervni delovi.

"Almaz-Antej" planira da sastavi 400 dronova u novembru i 1.000 dronova do kraja godine.

Iako se "Almaz-Antej" sada bavi civilnim tržištem, pretpostavlja se da je potreba ruskih vojnih snaga uračunata u planirani obim proizvodnje.

Čini se da je Rusija ponovo osujetila zapadnu superiornost u opremi i resursima isplativim asimetričnim protivmerama.