Oko 7.000 ljudi evakuisano u Hersonskoj oblasti

Među evakuisanima je i 410 dece

Od početka spasilačkih akcija u Hersonskoj oblasti, nakon poplava izazvanih napadom na hidroelektranu Kahovku, do 11. juna evakuisano je 7,1 hiljada ljudi, rekao je lider oblasti Vladimir Saljdo.

"Do 11. juna, od početka akcija spasavanja, sa poplavljenih teritorija evakuisano je 7.100 ljudi, među kojima 410 dece i 95 teško pokretnih osoba. U najboljim medicinskim ustanovama u regionu nalazi se 80 ljudi. U privremenim prihvatnim centrima nalazi se 1.700 ljudi", napisao je Saljdo na Telegramu.

Kako je dalje naveo, "pik poplavnog talasa" je prošao. U Novokahovskom gradskom okrugu nivo vode pao je na pet metara. U glavnom gradu okruga, Novoj Kahovki, nastavlja se ispumpavanje vode i čišćenje teritorije.

Oružane snage Ukrajine, podsetimo, 6. juna napale su HE Kahovka i uništile njen gornji deo što je izazvalo nekontrolisano izbacivanje vode. Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da se radi o velikoj ekološkoj i humanitarnoj katastrofi. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog terorističkog napada za koji Moskva tereti Kijev. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prethodnih dana je objasnio da je hidroelektrana napadnuta iz razloga što su Ukrajinci napustili svoje pozicije u pravcu Hersona i prešli u region u kojem se izvode ofanzivne akcije. Kako bi pokrio značajno oslabljene pozicije u hersonskom pravcu, Kijev je izvršio sabotažu. 

U međuvremenu, Oružane snage Ukrajine nastavljaju napade na civile koji su sklonište od poplava pronašli u privremenim evakuacionim centrima.