Putin čestitao Dan Rusije: U slavu otadžbine, jačamo jedinstvo našeg naroda

Nasleđe naših predaka je za nas nešto sveto, poručio lider Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas Dan Rusije, praznik kojim je pre nekoliko decenija država stekla suverenitet nakon potpisivanja Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije iz 1990. godine.

"Ovaj praznik predstavlja našu veliku istoriju i slavu otadžbine, jača jedinstvo našeg mnogonacionalnog naroda i našu predanost zemlji, i jedan topao, duševan odnos prema voljenoj otadžbini. Čestitam vam svima praznik, Dan Rusije!", rekao je Putin.

"Danas, u ovo teško vreme za Rusiju, ovako topla osećanja još jače objedinjuju naše društvo i predstavljaju jaku podršku našim herojima" na frontu.

Predsednik Ruske Federacije je podsetio na veliku žrtvu i trud predaka ruskog naroda i naglasio da je za Rusiju "takvo nasleđe sveto" kao i da su Rusi "verni tim tradicijama".

"Patriotizam i odgovornost za sudbinu otadžbine su osećanja koja su nam zaveštali naši preci, koji su ostvarili grandiozne radne i vojne pobede. Sada smo posebno svesni kakav je značaj njihovih dostignuća i njihove velike odlučnosti da stanu u zaštitu rodne zemlje".

Tokom današnje manifestacije Putin tradicionalno uručuje i državne nagrade i zlatnu medalju Heroja rada. 

"Zahvaljujem vam se za službu otadžbini. Uspeli ste da postignete vrhunac u svojoj profesiji", rekao je on za vreme ceremonije dodele nagrada.

Zvanje Heroja rada dobila je Tatjana Baburova, učiteljica jedne škole, Aleksandar Inozemcev, generalni direktor kompanije "ODK-Aviadvigatelj", akademik Ruske akademije nauka i rukovodilac centra dualnih tehnologija "Sajuz" Jurij Miljehin, generalni direktor akcionerskog društva "Bijskaja ljnjanaja fabrika" Ljev Kaljonav i rudar Ruske Federacije Eduard Ščerbina.

Državna nagrada za postignuća u oblasti nauke i tehnologije za 2022. godinu dodeljena je Dmitriju Puškarju i to za razvoj minimalno invazivnog načina hirurškog lečenja onkoloških bolesti. Istu nagradu dobio je i onkološki hirurg Igor Hatkov, zatim glavni lekar Gradske kliničke bolnice S. P. Botkina, Aleksej Šabunjin.

Nagrade su dobili i matematičar Mihail Skorohvatov, akademik Suhih Genadij, restaurator Aleksandra Orlovskaja, Konsantin Ernst, Julija Peresiljd, Karena Šahnazarova, Oljga Demičeva, Julija Zimova.