Patrijarh Kiril čestitao Dan Rusije: Veze sa pravoslavnom duhovnom tradicijom ključ jedinstva naroda

Raduje nas što danas crkva, država i društvo ulažu zajedničke napore na jačanju nacionalnog jedinstva i prosperiteta zemlje, očuvanju tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti i našeg bogatog nasleđa, poručio je poglavar Ruske pravoslavne crkve

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je predsedniku Vladimiru Putinu i premijeru Mihailu Mišustinu Dan Rusije, napominjući da je ključ za blagostanje i jedinstvo naroda povezanost države sa pravoslavnom duhovnom tradicijom, prenosi TASS.

"Pouke prošlosti, uveren sam, danas pomažu svima koji odgovorno služe Rusiji, da shvate važnost održavanja veze sa pravoslavnom duhovnom tradicijom, koja je osnova nacionalnog kulturnog identiteta. To je ključ istinskog prosperiteta, kohezije i jedinstva naroda", naveo je patrijarh Kiril u pismu objavljenom na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

On je predsedniku Rusije poželeo "dobro zdravlje, raspoloženje i neiscrpnu pomoć Božiju u radu na visokoj funkciji predsednika Rusije".

"Zahvalan sam vam na velikoj pažnji prema aktivnostima Ruske pravoslavne crkve, što podržavate mnoge njene projekte i inicijative od velikog društvenog, prosvetnog značaja, usmerene na duhovno, moralno i patriotsko vaspitanje naroda. Nadam se da će uspešan razvoj crkveno-državnog dijaloga i dalje donositi dobre plodove", kazao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh je zahvalio premijeru na "podsticanju razvoja plodne saradnje između Vlade Ruske Federacije i Moskovske patrijaršije" i izrazio nadu da će "nastaviti da doprinosi svestranom jačanju Rusije i duhovnom rastu ruskog naroda.

"Raduje nas što danas crkva, država i društvo ulažu zajedničke napore na jačanju nacionalnog jedinstva i prosperiteta zemlje, očuvanju tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti i našeg bogatog nasleđa", zaključio je patrijarh Kiril.