Rusija

Putin u poseti vojnoj bolnici: Učinićemo sve da podržimo heroje SVO i porodice žrtava (VIDEO)

Ruski predsednik posetio je Centralnu vojnu kliniku "Višnjevski" u Moskvi, gde je razgovarao sa ranjenim učesnicima Specijalne vojne operacije i uručio im nagrade
Putin u poseti vojnoj bolnici: Učinićemo sve da podržimo heroje SVO i porodice žrtava (VIDEO)© Кремљ

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Centralnu vojnu kliniku "Višnjevski" u Moskvi, gde je razgovarao sa ranjenim učesnicima Specijalne vojne operacije i uručio im nagrade, prenose "RIA Novosti".

"Rusija čini i učiniće sve da podrži vas i vaše porodice, kao i porodice naših poginulih saboraca", kazao je Putin u razgovoru sa ranjenim vojnicima.

Putin je uručio zvezdu Heroj Rusije komandantu streljačkog voda Juriju Žulanovu, koji je svoje ranjene kolege izvukao iz granatiranja.

Ruski lider je takođe nekolicini boraca uručio Orden hrabrosti.

"Sudeći po onome šta ste i kako ispričali: artiljerijsko granatiranje, zatim tenkovi, oklopna vozila, pešadija, to su surove borbe koje govore da su nagrade, zapravo, simboličnog karaktera", rekao je Putin.

On je dodao da je svaki od učesnika heroj i istakao da se to odnosi na sve učesnike specijalne vojne operacije, bez izuzetka.

"U očima svakog običnog čoveka, svaki od vas je heroj. Ito kao što su to i drugi momci koji se bore na frontu, u zoni Specijalne vojne operacije", naglasio je ruski predsednik.

Putin je današnje nagrade nazvao simboličnim gestom, koji ima za cilj da istakne značaj borbenih zadataka koje izvršavaju svi učesnici Specijalne operacije.

Prema njegovim rečima, Specijalna operacija je važna za jačanje zemlje i zaštitu stanovnika Donbasa.

"Ne moram da govorim koliko je to važno za državu, kako bi jačala, bila samostalna, kako bi se ljudi tamo zaštitili. Na tim teritorijama su naši ljudi. Oni se osećaju delom našeg naroda i naša i vaša obaveza je da stanemo u njihovu zaštitu", zaključio je ruski lider.

Naime, Žulanov je prošle nedelje rekao da je Putin razgovarao s njim telefonom. 

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio najviše državne nagrade ruskim vojnicima koji su pokazali herojstvo tokom Specijalne vojne operacije.

"U Nacionalnom centru za kontrolu odbrane Ruske Federacije, ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu uručio je najviša državna priznanja zemlje, medalje 'Zlatna zvezda', ruskim vojnicima koji su pokazali hrabrost i herojstvo u izvršavanju zadataka Specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

image