Antonov: Bez Moskve ne mogu da se reše veliki svetski problemi

Rusija je dokazala da je pouzdan partner za sve koji su spremni da sarađuju na osnovu međusobnog poštovanja, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu

Svet ne može da rešava najozbiljnije međunarodne probleme bez Rusije, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov na prijemu u ruskoj ambasadi posvećenom Danu Rusije, prenose "RIA Novosti".

U kontekstu eskalacije raznih sukoba, svakim danom rastu pretnje poput terorizma, zastupljenosti oružja za masovno uništenje, sajber kriminala, klimatskih promena i sličnih, rekao je ambasador i dodao da je "bez naše zemlje, sa ogromnim ljudskim potencijalom, najbogatijim resursima i istorijskim iskustvom, nemoguće rešavati najteže međunarodne probleme".

Kako je primetio šef ruske diplomatske misije, ovo stanje dobro razumeju ruski istomišljenici širom sveta, o čemu svedoči i njihov odgovor na antiruske akcije – oni  štite svoje interese i odbijaju da se pridruže rusofobskoj koaliciji i sankcijama.

Svet se danas opasno i nepredvidivo menja, a Rusija se ponovo našla na čelu borbe protiv "hegemonističkog svetskog poretka", kazao je.

"Sprečavaju nas da stvorimo povoljne spoljne uslove za unutrašnji razvoj. Protivnici ne kriju svoje prave ciljeve – da nas poraze na bojnom polju i pretvore Rusiju u međunarodnog otpadnika. Žele da slome našu ekonomiju, oslabe ili čak unište hiljadugodišnju državnost, nacionalni identitet, običaje i kulturu", rekao je Antonov.

Danas se protiv Ruske Federacije primenjuju nezapamćene neprijateljske mere, od finansijskih i ekonomskih sankcija i informacionih napada do direktnog vojnog i političkog pritiska i "ukidanja svega ruskog", primetio je.

U međuvremenu, istakao je ruski diplomata, konstruktivna interakcija sa svim državama sveta je u interesu Moskve.

"Nije samo Rusija na mukama već ceo globalni sistem baziran na Povelji UN i principu suverene ravnopravnosti. Radićemo s našim partnerima iz Zajednice nezavisnih država, Azije, Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike i s prijateljskim državama Evrope i formiraćemo agendu koja nas objedinjuje. Zajedno ćemo tražiti načine da prevaziđemo brojne izazove našeg vremena. Radićemo na jačanju međunarodnog prava", rekao je ruski ambasador u SAD.

Prema njegovim rečima, konstruktivna interakcija je naročito važna u odnosima sa SAD, s obzirom na posebnu odgovornost dveju nuklearnih sila za stratešku stabilnost i globalnu bezbednost. "Povratak principu jedinstvene bezbednosti jedini je način za sprečavanje sukoba u budućnosti", naglasio je Antonov.

Rusija je dokazala da je pouzdan partner za sve koji su spremni da sarađuju na osnovu međusobnog poštovanja, naglasio je on.

"Mi smo na pravoj strani istorije, a vreme će sve staviti na svoje mesto", zaključio je Antonov.