Ruska vojska uništila polovinu finskih "leoparda" u Ukrajini, na meti i "bredli" (FOTO, VIDEO)

Snimak uništenih tenkova je sačinila ruska vojska na Zaporoškom pravcu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak na kojem se, kako je navedeno, vide tenkovi "leopard" nemačke proizvodnje i borbena vozila "bredli" američke proizvodnje, zarobljeni u Ukrajini.

Na snimku se vidi ruski vojnik pored NATO tehnike, koji kaže da je reč o "bredliju" i "toliko hvaljenom 'leopardu", prenose RIA Novosti.

Kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, snimak je sačinila ruska vojska na Zaporoškom pravcu.

"Pripadnici jedinica grupe Istok pregledaju neprijateljske tenkove i borbena vozila pešadije zarobljene u borbi. Sva zarobljena oprema je zapadne proizvodnje, nemački tenkovi Leopard i borbena vozila pešadije američke proizvodnje 'bredli", navedeno je u saopštenju.

Ruska vojska je uništila polovinu tenkova "leopard 2R" koje je Finska donirala Ukrajini u okviru vojne pomoći, piše i finski list "Helsingin sanomat".

Na ruskim Telegram kanalima se pojavila fotografija iz Zaporoške obalsti na kojoj se vide tri uništena borbena vozila "leopard 2R" koje je Finska donirala Ukrajini. Helsinki je donirao svih svojih šest "leoparda" tog tipa, uz opravdanje da se u Finskoj nisu korisni zbog konfiguracije terena.

Proveravanjem činjenica je potvrđeno da su slike autentične, naglasio je finski list "Helsingin sanomat".

Ovu informaciju potvrdio je i list "Forbs", inače žestoko proukrajinski orijentisan.

Inžinjerijski bataljoni 33. mehanizovane i 47. jurišne brigade, vodeće formacije u ukrajinskoj ofanzivi, pretrpeli su prošle nedelje gubitke u teškoj opremi u napadu južno od Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti, piše "Forbs".

Ruska vojska je uništila najmanje pet ukrajinskih borbenih vozila na ovoj liniji fronta. Opremljena minskim plugovima i valjcima, "leopardi 2R" krče put tenkovima i borbenim vozilima pešadije kroz minska polja, oru i tabaju put tako da tenkovi i borbena vozila pešadije mogu da probiju neprijateljsku odbranu, objašnjava "Forbs".

Frontalni napad na neprijateljska utvrđenja je jedna je od najtežih i potencijalno najskupljih operacija u kopnenom ratu, opravdava "Forbs" ukrajinske gubitke.

"Čak i najbolje opremljene, najbolje obučene vojske očekuju da će izgubiti polovinu jurišnih snaga tokom uspešnog proboja. Znajući to, ukrajinska 47. jurišna brigada je za nedelju dana teških borbi izgubila tri od svojih šest najboljih vozila za proboj, 'leopard 2R' finske proizvodnje", dodaje list.

"Možda Ukrajina izgubi sve 'leoparde 2R'. Ali postoji mnogo borbenih vozila sovjetske proizvodnje, oklopnih vozila, M-88 i NM189 da ih zamene", pokušava list da uteši svoje čitaoce.

Za ukrajinsku strategiju je važan sektor južno od Male Tokmačke u Zaproškoj oblasti, oko 30 kilometara severno od strateškog grada Tokmaka, koji se nalazi uz glavni koridor za Melitopolj. Ukrajinske snage se nadaju da će, ako probiju minska polja južno od Male Tokmačke i dođu do Tokmaka, a zatim do Melitopolja, uspeti da preseku ruske snage u Ukrajini na dva dela.

Finska je od februara 2022. godine isporučila Ukrajini 16 paketa vojne pomoći u vrednosti od oko 1,1 milijardu evra.