FSB uhvatio grupu ukrajinskih špijuna u Rusiji

Grupa ruskih građana optužena je da je delila rusku vojnu dokumentaciju sa ukrajinskim špijunskim službama, kao i da su pripremali diverzantske napade u cilju oštećenja linija snabdevanja ruskih snaga uključenih u Specijalnu vojnu operaciju

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) uhapsila je nekoliko ljudi koji su radili u nacionalnoj odbrambenoj industriji zbog navodnog davanja tajnih dokumenata Ukrajini.

Ruska informativna agencija je u saopštenju od utorka navela da je nekolicina ruskih državljana radila kao agenti ukrajinske Glavne obaveštajne uprave. Dodaje se da su osumnjičeni "prenosili tehničku dokumentaciju i uzorke vojnih proizvoda koji se koriste u proizvodnji naoružanja i vojne opreme", a koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

FSB takođe tvrdi da su agenti pripremali diverzantske napade u cilju oštećenja pruga u ruskim Kurskoj i Belgorodskoj oblasti koje se graniče sa Ukrajinom. Posebno su ciljali one koji se koriste za snabdevanje ruskih snaga uključenih u Specijalnu vojnu operaciju, dodala je agencija.

Tokom akcije hašpenja, operativci FSB zaplenili su više od četiri kilograma eksploziva, četiri detonatora, projektnu dokumentaciju i nekoliko vojnih predmeta, kao i 150.000 dolara, saopštila je agencija, ne navodeći druge detalje.