Rusija

Putin potpisao raskid sporazum o korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza

Nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblast primljene u sastav Rusije, drastično se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora
Putin potpisao raskid sporazum o korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuzawww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

Nacrt zakona o raskidu sporazuma potpisanog u Kerču 24. decembra 2003. godine između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza je predat Državnoj dumi.

Potpisani dokument se nalazi na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako se navodi, nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblast primljene u sastav Rusije, drastično se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

Sporazum, koji je stupio na snagu aprila 2004. godine, definiše status Azovskog mora i Kerčkog moreuza, predviđa slobodu plovidbe trgovačkih i ratnih brodova koji mogu da se kreću u navedenoj akvatoriji, rusko-ukrajinsku saradnju, i određene su zajedničke aktivnosti u oblasti pomorstva, uključujući njeno regulisanje i navigacionu i hidrografsku podršku, ribolov i zaštitu mora.

Eventualni sporovi u vezi sa ugovorom bi se rešavali "kroz konsultacije i pregovore, kao i drugim mirnim sredstvima", proizilazi iz teksta sporazuma.

Vrhovna rada Ukrajine u februaru ove godine raskinula je sve sporazume o saradnji sa Rusijom u Azovskom moru.

image