Rusija

Putin naredio otvaranje centara za podršku proizvodnji dronova

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vladi da, u saradnji sa Nacionalnom platformom za tehnološku inicijativu, razmotri otvaranje centara za podršku proizvodnje i testiranja dronova u različitim regionima
Putin naredio otvaranje centara za podršku proizvodnji dronovawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je kabinetu ministara da preduzme "iscrpne mere" za takozvanu integraciju dronova u jedinstven vazdušni prostor prenose "RIA Novosti".

U okviru nacionalnog projekta za razvoj bespilotnih vazdušnih sistema za period do 2030. godine, kako navodi, neophodno je obezbediti otvaranje centara za podršku inženjeringu, ispitivanju, proizvodnji i pripremi bespilotnih vazdušnih sistema u Nižnjegorodskoj, Rjazanjskoj, Samarskoj, Sahalinskoj, Tomskoj, Tulskoj oblast, Republikama Baškortostan i Tatarstan, kao i u gradu Moskvi, Sankt Peterburgu i Sevastopolju.

"U cilju obezbeđivanja bezbednog rada bespilotnih letelica, treba preduzeti sveobuhvatne mere za njihovu integraciju u jedinstveni vazdušni prostor Rusije", navodi se u spisku instrukcija šefa države.

Putin je zatražio od vlade da razmotri pitanje "digitalne transformacije upravljanja vazdušnim saobraćajem". Reč je o sistemima za navigaciju, sletanje, nadzor, komunikaciju i suzbijanje nelegalne upotrebe dronova.

Takođe naloženo je da se preduzmu i mere za popularizaciju projektovanja, proizvodnje i rada dronova, saopšteno je iz Kremlja, a prenele su "RIA Novosti"

"Vlada Ruske Federacije zajedno sa autonomnom neprofitnom organizacijom 'Platforma Nacionalne tehnološke inicijative' treba da preduzme mere u cilju popularizacije aktivnosti u oblasti projektovanja, proizvodnje i rada bespilotnih vazdušnih sistema".

Naloženo je takođe da se uz učešće državnih korporacija, državnih kompanija i kompanija u kojima Rusija poseduje više od 50 odsto akcija, razmotre organizovanje edukativnih događaja i takmičenja u cilju ubrzanja tehnološkog razvoja bespilotnih vazdušnih sistema.

Vladi je takođe naloženo da, zajedno sa korporacijom "VEB.RF" do sredine leta obezbedi učešće kompanije u finansiranju razvoja inovacija, uključujući dronove.

"Vladi Ruske Federacije, naloženo je, zajedno sa Državnom razvojnom korporacijom "VEB.RF" da preduzme mere kako bi se obezbedilo učešće ove korporacije u finansiranju inovativnih projekata usmerenih na ubrzani razvoj i implementaciju perspektivnih tehnologija, uključujući i razvoj sistema bespilotnih letelica", preneo je "Radio Sputnjik".

Za sprovođenje naredbe imenovani su premijer Rusije Mihail Mišustin i predsednik državne korporacije Igor Šuvalov.

"Radio Sputnjik" je preneo i da se Vladimir Putin upoznao sa uzorcima najnovijeg ruskog naoružanja.

image