Rusija

Uprkos odluci Rusije UN pokreću brodove

Nakon terorističkog akta od strane kijevskog režima, ruska strana obustavila izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka
Uprkos odluci Rusije UN pokreću brodovewww.globallookpress.com © MOD Russia

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov izjavio je danas da je 12 brodova natovareno žitom i da su napustili ukrajinske luke.

"Turska i Ujedinjene nacije obezbedile su 10 timova za današnju inspekciju 40 ukrajinskih brodova u okviru inicijative za žito i o tome je obaveštena Rusija", napisao je Kubrakov na Tviteru.

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su sinoć plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama, uprkos tome što je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da Rusija obustavila učešće u dogovoru o žitu nakon terorističkog napada u Sevastopolju na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su bili uključeni u obezbeđenje žitnog koridora.

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN za današnji dan, 31. oktobra, u vezi sa napadom na brodove Crnomorske flote.

"S obzirom na incident od 29. oktobra od strane Kijevskog režima, uz učešće britanskih stručnjaka za teroristički akt protiv brodova Crnomorske flote i civilnih brodova uključenih u obezbeđenje žitnog koridora, ruska strana obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 29. oktobra napale grad Sevastopolj na jugozapadu krimskog poluostrva. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je korišćeno devet bespilotnih letelica i sedam autonomnih marinskih bespilotnih vozila tokom napada na brodove Crnomorske flote Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane Rusije se hitno oglasilo o ovom napadu. Naveli su da je napad na Sevastopolj izveden pod "patronatom" britanskih vojnih stručnjaka.

image