Uprkos odluci Rusije UN pokreću brodove

Nakon terorističkog akta od strane kijevskog režima, ruska strana obustavila izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov izjavio je danas da je 12 brodova natovareno žitom i da su napustili ukrajinske luke.

"Turska i Ujedinjene nacije obezbedile su 10 timova za današnju inspekciju 40 ukrajinskih brodova u okviru inicijative za žito i o tome je obaveštena Rusija", napisao je Kubrakov na Tviteru.

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su sinoć plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama, uprkos tome što je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da Rusija obustavila učešće u dogovoru o žitu nakon terorističkog napada u Sevastopolju na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su bili uključeni u obezbeđenje žitnog koridora.

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN za današnji dan, 31. oktobra, u vezi sa napadom na brodove Crnomorske flote.

"S obzirom na incident od 29. oktobra od strane Kijevskog režima, uz učešće britanskih stručnjaka za teroristički akt protiv brodova Crnomorske flote i civilnih brodova uključenih u obezbeđenje žitnog koridora, ruska strana obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 29. oktobra napale grad Sevastopolj na jugozapadu krimskog poluostrva. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je korišćeno devet bespilotnih letelica i sedam autonomnih marinskih bespilotnih vozila tokom napada na brodove Crnomorske flote Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane Rusije se hitno oglasilo o ovom napadu. Naveli su da je napad na Sevastopolj izveden pod "patronatom" britanskih vojnih stručnjaka.