Rusija

Šojgu posetio stanicu za praćenje svemirskih objekata: Ovo ne postoji nigde na svetu

Nova stanica ima jedinstvene mogućnosti za automatsku pretragu, otkrivanje i kontrolu malih svemirskih objekata u delu svemira koji je najbliži Zemlji
Šojgu posetio stanicu za praćenje svemirskih objekata: Ovo ne postoji nigde na svetu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je novi objekat gde se nalaze sistemi za praćenje satelita i drugih svemirskih objekata i izvršio proveru borbenog dežurstva.

Komandant kosmičkih snaga, zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general-pukovnik Aleksandar Golovko izvestio je ministra o tehničkim i funkcionalnim karakteristikama, kao i o izgledima za dalji razvoj novog objekta.

Šojgu je proverio i borbeno dežurstvo jedinice specijalizovane radarske stanice koja otkriva male svemirske objekte.

Nova stanica ima jedinstvene mogućnosti za automatsku pretragu, otkrivanje i kontrolu malih svemirskih objekata u delu svemira koji je najbliži Zemlji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

"Od kada smo otvorili novu stanicu, broj malih svemirskih letelica koje se prate povećao se četiri puta, minimalna veličina svemirskog objekta koje se prati je smanjena na 10 centimetara, a duplo je smanjeno vreme za koje se detektuje mali svemirski objekat posle lansiranja", kazao je Golovko.

Širenjem kontrole u oblasti svemira koji je najbliži Zemlji, četiri puta će biti skraćeno vreme za koje se otkrije letelica nakon što je lansirana, a skratiće se i određivanje tipa stranih kosmičkih aparata i to dvostruko, do 2027. godine.

U svetu ne postoji analog specijalizovane radarske stanice za otkrivanje malih svemirskih objekata, kazao je generalni projektant, zamenik generalnog direktora koncerna "Almaz-Antej" Pavel Sozinov.

image