Rusija

Lavrov: RF neće produžiti sporazum o žitu ako ne bude u potpunosti sproveden do 17. jula

Šef ruske diplomatije komentarisao je danas prehrambeni sporazum i poručio da Moskva sledeći put neće zatvoriti oči na nepoštovanje dogovora
Lavrov: RF neće produžiti sporazum o žitu ako ne bude u potpunosti sproveden do 17. jula© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija neće produžiti sporazum o žitu ukoliko ovaj dokument ne bude u celini realizovan do 17. jula, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ukoliko 'istambulski' paket do 17. jula ne proradi onako kako je to inicirao generalni sekretar UN, onda ne može biti govora ni o kakvom daljem produžetku sporazuma", rekao je Lavrov na sednici Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

On je naglasio da je ukrajinski deo ovog sporazuma odavno pretvoren u komercijalan projekat na kojem Kijev zarađuje, te da svega tri odsto ukrajinskih žitarica koje se izvoze iz luka u Crnom moru, zapravo, dospeva do najsiromašnijih zemalja.

"Na žalost, 'istambulski' paket se do sada realizuje samo kada je reč o izvozu ukrajinskih prehrambenih namirnica. Deo 'paketa' koji se odnosi na ruski amonijak ne funkcioniše".

Moskva, kako je kazao, ne vidi napredak kada je reč o slabljenju sankcija koje stvaraju probleme za izvoz ruskog đubriva i žitarica.

"Svetu su potrebni ruske žitarice i đubrivo ništa manje nego ukrajinske žitarice, koje proizvode američke korporacije, a po sniženim cenama kupuju Evropljani, licemerno se krijući iza humanitarnih parola", rekao je ruski ministar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je napomenuo da, usled svih problema koji su se do sada desili, Moskva razmatra mogućnost izlaska iz sporazuma, što je posebno aktuelno iz razloga što se morski bezbednosni koridori za izvoz ukrajinskih žitarica zloupotrebljavaju i koriste za lansiranje dronova koji napadaju ruske pozicije.

image