Rusija u Savetu bezbednosti UN pokreće pitanje sabotaže Severnog toka

Stalna misija Rusije pri UN će tokom zatvorenih konsultacija pokrenuti pitanje istrage o uništenju gasovoda, rekao je prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski

Rusija će danas pokrenuti pitanje istrage sabotaže Severnog toka na zatvorenim konsultacijama Saveta bezbednosti UN, izjavio je prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, prenose "RIA Novosti".

"Stalna misija Rusije pri UN će tokom zatvorenih konsultacija članica Saveta bezbednosti UN pokrenuti pitanje istrage o uništenju Severnog toka", naveo je Poljanski na Telegramu.

Naime, ruski diplomata je ranije izjavio da je Zapad izvršio snažan pritisak na članice Saveta bezbednosti UN da ne glasaju za ruski nacrt rezolucije, kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira nezavisnu međunarodnu komisiju za istragu sabotaže Severnog toka.

"Mislim da su se svi ostali (uzdržani i svi oni koji nisu u zapadnom taboru) uplašili da nas otvoreno podrže. SAD i zemlje koje su uz njih, plaše se poštene međunarodne istrage sabotaže Severnog toka. Kao i uvek, bio je veliki pritisak naših bivših zapadnih partnera. Oni su sasvim jasno stavili do znanja da ih ne zanima glasanje koje će podržati rusku poziciju", kazao je Poljanski.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Zbog stava zapadnih zemalja, dokument nije dobio devet od ukupnih 15 glasova.

Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. na dva ruska gasovoda koja dopremaju gas u Evropu, Severnom toku 1 i 2.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma.