Zaharova: Rusija u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata

Neprijateljski kurs SAD usmeren na nanošenje strateškog poraza Rusiji očigledno je u suprotnosti sa privrženošću strana principu nedeljive bezbednosti i izgradnji odnosa zasnovanih na međusobnom poverenju i saradnji, kao što je postulirano i u preambuli ugovora, kazala je portparolka ruskog MSP

Odluka o suspenziji START-a može da bude reverzibilna ako Vašington pokaže političku volju, uloži napore da smanji tenzije i stvori uslove za nastavak punog funkcionisanja ugovora, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona se osvrnula na objavljivanje godišnjeg izveštaja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) o stanju stvari u oblasti naoružanja, razoružanja i međunarodne bezbednosti, a posebno na statističke podatke o raspoređenim nuklearnim bojevim glavama.

S tim u vezi, Zaharova je još jednom potvrdila da je Rusija u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata, jer u njemu ne može biti pobednika i da nikada ne bi trebalo da dođe do njega.

"Treba naglasiti da je, u pogledu bojevih glava koje nose ICBM (interkontinentalne balističke rakete), i SLBM (podmorničke balističke rakete), Rusija odlučila da ne prelazi nivo utvrđen u skladu sa Ugovorom o merama dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START). To je 1.550 jedinica", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Prema njenim rečima, što se tiče pitanja ruske usaglašenosti sa START-om, koje se navodi u izveštaju, Moskva smatra da je suspenzija Rusije iz ovog ugovora bila neophodna mera.

"Neprijateljski kurs SAD usmeren na nanošenje strateškog poraza Rusiji očigledno je u suprotnosti sa privrženošću strana principu nedeljive bezbednosti i izgradnji odnosa zasnovanih na međusobnom poverenju i saradnji, kao što je postulirano i u preambuli Ugovora, kao i kod drugih shvatanja na kojima je Ugovor zasnovan i bez kojih ne bi bio zaključen", navela je.

Ruska zvaničnica je istakla da je došlo do suštinske promene i da u ovim uslovima više nije moguće poslovati sa Sjedinjenim Državama i Zapadom uopšte "kao i obično", s obzirom da se kontrola naoružanja ne može posmatrati van opšteg konteksta geopolitičke i vojno-strateške realnosti.

Ovome se dodaje i hronični neuspeh Vašingtona da se pridržava START-a, nastavila je ona, u smislu poštovanja kvantitativnih ograničenja na naoružanje strana, na šta je Moskva više puta ukazivala američkoj strani.

Ona je poručila da Rusija poziva sve druge strane da se pridržavaju ovih postulata Zajedničke izjave lidera pet država koje imaju nuklearno oružje o sprečavanju nuklearnog rata i sprečavanju trke u naoružanju od 3. januara 2022. godine.

"Ruska politika u oblasti nuklearnog odvraćanja je čisto defanzivne prirode, a hipotetička upotreba nuklearnog oružja je jasno ograničena na vanredne situacije u okviru čisto odbrambenih scenarija. Kao što je nedvosmisleno navedeno u Vojnoj doktrini Ruske Federacije (2014), naša zemlja zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na upotrebu protiv nje i (ili) njenih saveznika nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje, kao i u slučaju agresije na Rusku Federaciju uz upotrebu konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo samo postojanje države. Ova fundamentalna pozicija ostaje nepromenjena", poručila je Zaharova.