Rusija

Još jedna akcija ruskih bezbednjaka: Sprečen teroristički napad

Stanovnik Brjanske oblasti sarađivao sa ukrajinskom službom
Još jedna akcija ruskih bezbednjaka: Sprečen teroristički napadwww.globallookpress.com © Ulf Mauder

Federalna služba bezbednosti saopštila je danas da je služba zadržala jednog stanovnika pogranične Brjanske oblasti Ruske Federacije zbog saradnje sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

Kako prenose mediji, privedena osoba je prikupljala podatke o vremenu, mestu i putevima kojima su se kretali pripadnici FSB-a, a učestvovala je i u opremanju skladišta u kojem su se vršile pripreme za izvođenje terorističkog napada.

Prema podacima lokalne uprave, prikupljene podatke privedeni stanovnik Brjanske oblasti je odavao ukrajinskoj strani koja ih je koristila za napade po ruskim pozicijama.

Po zadatku ukrajinske službe, osumnjičeni je nabavio i materijale neophodne za izradu improvizovane eksplozivne naprave.

Ruska služba još nije otkrila ko je trebalo da izvede teroristički napad. Pokrenut je krivični postupak, a istraga je i dalje u toku.

Brjanska oblast, podsetimo, nalazi se na granici sa Ukrajinom i Belorusijom.

Sprečen teroristički napad i u Pjatigorsku

U međuvremenu, FSB je javio da je služba uhapsila i dva pripadnika "Islamske države" koji su planirali da dignu u vazduh policijsku stanicu u gradu Pjatigorsku. Navedena lica uhapšena su u Stavropolju.

Pjatigorsk se nalazi na jugu Rusije, nedaleko od Gruzije i Crnog mora.

image