Rusija

Zaharova o slučaju Tramp: Još jedna nebulozna priča o američkoj liberalnoj diktaturi

Što se tiče 400 godina zatvora, očigledno je da ga se plaše, da ga smatraju besmrtnim, ali sve više ćemo videti čuda i podvala, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, komentarišući optužbe protiv bivšeg američkog predsednika
Zaharova o slučaju Tramp: Još jedna nebulozna priča o američkoj liberalnoj diktaturiGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Optužbe podignute protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prema kojima mu preti kazna do 400 godina zatvora, dobro se uklapaju u logiku drugih "nebuloznih priča" o američkoj liberalnoj diktaturi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Zamoljena da prokomentariše relevantne optužbe protiv Trampa i mogući zatvorski rok, Zaharova je rekla da "tu nema ničeg iznenađujućeg".

"Ovo je takozvana demokratija, a zapravo je liberalna diktatura. Upravo takve 'nebulozne priče' su diktatura liberalizma. A što se tiče 400 godina zatvora, očigledno je da ga se plaše, da ga smatraju besmrtnim. Ali sve više ćemo videti čuda i podvala", kazala je Zaharova.

"Njujork tajms" je ranije objavio da će slučaj protiv bivšeg predsednika zbog nezakonitog posedovanja poverljivih dokumenata voditi Ajlin Kenon, koju je on imenovao za saveznog sudiju za južni okrug Floride 2020. godine, kao i da prenos predmeta u njenu nadležnost može stvoriti probleme tužilaštvu.

Tramp je ceo ovaj slučaj nazvao mešanjem u predstojeće predsedničke izbore i podsetio da su tajna dokumenta pronađena i u privatnoj kancelariji i kući aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji još nije optužen.

Kijev odbacuje svaku mogućnost pregovora sa Rusijom

Zaharova je navela da kijevski režim, da bi ugodio Zapadu, uporno i principijelno odbacuje svaku mogućnost za pregovore sa Rusijom.

Govoreći o reakciji Rusije na mirovne inicijative za rešavanje ukrajinske krize, Zaharova je podsetila da je kijevski režim na zakonodavnom nivou sam sebi blokirao sve mogućnosti za pregovore.

"Nisam sigurna da postoji takav presedan u svetu kada je neki režim, neka vladajuća elita sama sebi zabranila da pregovara sa nekim, ali to se dogodilo u Ukrajini", kazala je Zaharova.

Prema njenim rečima, dok Rusija ulaže maksimalne napore da spasi stanovnike područja koji su pogođeni usled rušenja Kahovske hidroelektrane i da im obezbedi sve neophodno, kijevske vlasti nastavljaju da granatiraju civilne objekte.

Kijev oponaša istragu nesreće u HE Kahovka

Predstavnica ruskog MSP ocenila je da kijevske vlasti simuliraju istragu o uništenju hidroelektrane Kahovka.

"Režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog simulira istragu o razaranju hidroelektrane Kahovka. Na bezobrazan način odbacili su inicijativu turskog predsednika za stvaranje međunarodne komisije", dodala je.

Podsetimo, ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, tvrde zvaničnici Kremlja. Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom napada. A vlasti Hersonske oblasti su započele evakuaciju civila iz ugroženih područja koja se odvija pod vatrom ukrajinskih snaga.

image