Sve ih više želi u BRIKS: Oko 20 zemalja na listi

Ovakva tendencija odražava rastuću ulogu BRIKS-a na međunarodnoj sceni, kaže Rjabkov

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da je oko 20 zemalja zainteresovano da se priključi petorci BRIKS-a i postane deo tog saveza.

Ovakva tendencija je "odraz rastuće i suštinske uloge BRIKS-a na međunarodnoj sceni kao jednog saveza istomišljenika", pojasnio je on za TASS.

Kriterijumi za prijem novih članica se još razmatraju, iako, kako je rekao, jaki kandidati mogu da se ugledaju i na primer Južne Afrike, koja je u organizaciju primljena bez prethodnih uslova. "Takvih kandidata nije mnogo", ocenio je.

Juče je zahtev za ulazak u BRIKS poslao i Egipat. Ruski ambasador u toj zemlji je istakao da je Kairo posebno zainteresovan za to da se trgovina što je moguće više odvija u nacionalnim ili nekim drugim alternativnim valutama.

Sličan zahtev prošle godine podneli su i Iran i Argentina. Zainteresovanost je pokazao i Alžir, a kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, i Indonezija, Saudijska Arabija, i Turska žele da se pridruže ovom ekonomskom bloku.

Početkom ove godine, Južna Afrika je saopštila da je do sada u organizaciju podneto 13 zvaničnih zahteva za prijem u BRIKS, dok je ukupno 20 njih neformalno ili formalno pokazalo zainteresovanost da postanu novi članovi saveza. 

Kriterijumi za prijem novi članova, kako se nadaju u Južnoj Africi, trebalo bi da budu preciznije određeni ove godine, na predstojećem samitu BRIKS-a u periodu od 22. do 24. avgusta.

O dolasku Putina na samit

Komentarišući sledeći samit organizacije koji se održava u Južnoj Africi, Rjabkov je poručio da ruska strana "polazi od toga da će se južnoafrička strana, kao zemlja domaćin samita BRIKS-a, rukovoditi time da najviši zvaničnici treba da imaju apsolutni diplomatski imunitet", te da treba da budu zaštićeni od gonjenja kao što je ono koje je pokrenuo Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu.

"Smatramo da je ozloglašeni nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pravno ništavan, provokativan i kategorički neprihvatljiv", ocenjuje Rjabkov.