Rusija

Peskov o sporazumu o žitu: Budućnost nije svetla

Rusija je ispunila ono što se od nje tražilo, ali ono što je nama obećano do sada nije realizovano, ponavljaju danas iz Kremlja
Peskov o sporazumu o žitu: Budućnost nije svetlawww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rad u okviru inicijative sporazuma o žitu se nastavlja, ali perspektiva sporazuma nije svetla, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ništa od onoga što je obećano Moskvi do sada nije ispunjeno, podsetio je on, nakon čega je dodao da ipak ne treba trčati pred rudu, objasnivši da se trenutno radi na pronalasku rešenja.

"Dogovor je postojao, a on uvek uključuje dve ili više strana. Ruska strana je jasno ispunila svoje obaveze, formirani mehanizam i dalje funkcioniše, ali to ne može da traje u nedogled", upozorio je on.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov juče je dao nešto oštriju izjavu i istakao da Kremlj neće produžiti sporazum ukoliko sve ono što je njime obuhvaćeno ne bude ispoštovano do 17. jula.

Peskov se danas osvrnuo i na odnose sa Australijom i rekao da ova zemlja nastavlja politiku rusofobije. Podsećamo, australijska vlada je predstavila predlog zakona u skladu sa kojim će biti omogućeno da dođe do prekida zakupa zemljišta koje ruska ambasada koristi u Kanberi.

Na našu žalost, Australija usrdno radi na antiruskoj histeriji, koja danas dominira zemljama kolektivnog Zapada. U toj grupi zemalja, Australija pokušava da ima sve petice, prokomentarisao je Peskov.

image