Norveški politikolog: Zapadne sankcije su vežba samopovređivanja i krah unilateralnog poretka

Antiruska politika Zapada znači da će ostatak sveta pojačati saradnju, kaže Glen Dizen

Zapadne sankcije Rusiji otvorile su nove mogućnosti Moskvi zemlji da razvije ekonomske veze sa ostatkom sveta, ubrzavajući propadanje unipolarnog svetskog poretka na čijem su čelu Amerikanci, kaže norveški politikolog Glen Dizen.

Govoreći za "RT internešenel" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), Dizen je rekao da se "ekonomska moć u svetu sada menja". Forumi poput SPIEF-a "u početku su počeli tako što je Rusija pokušavala da dobije investicije i uspostavi ekonomsku saradnju sa zapadnim zemljama. Sada je SPIEF instrument da se dopre do ostatka sveta", rekao je on.

Očekuje se da će hiljade delegata iz više od 100 zemalja prisustvovati forumu, koji traje do subote u gradu koji se nekada smatrao kapijom Rusije ka zapadnom svetu. Ove godine će doći značajan broj gostiju iz Afrike, Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka.

Dizen je naveo da "85 odsto svetske populacije živi u zemljama koje se nisu pridružile sankcijama" i dodao da "forum pokazuje kako se svet menja".

Sa zapadnim investitorima koji se povlače sa ruskog tržišta, novi igrači se stižu da zauzmu njihovo mesto. Očekuje se da će samo Moskovska oblast na forumu potpisati investicione ugovore u ukupnom iznosu od više od 150 milijardi rubalja (1,8 milijardi dolara), čime će se otvoriti više od 18.000 radnih mesta u oblasti industrije, poljoprivrede, proizvodnje mašina i aviona, logistike i zdravstvene zaštite, rekao je guverner Andrej Vorobjov.

"Sankcije su vežba samopovređivanja“ za Zapad, rekao je Dizen za RT. "Ako sankcionišete Rusiju, jednostavno predajete ogromno tržište ostatku sveta".

Nisu samo protivnici SAD ti koji traže nova partnerstva, nastavio je on. "Sankcije takođe idu protiv prijatelja i saveznika. Zemlje poput Indije koje se slažu sa SAD, takođe bi mogle biti kažnjene u budućnosti sekundarnim sankcijama ako žele da nastave svoje odnose sa Rusijom."

"Malezija, Turska, svima im preti kazna... Ako želite multipolarni svet, nezavisnu spoljnu politiku, zaista morate da diverzifikujete svoju ekonomsku povezanost, zbog čega vidite da mnogi žele da smanje svoju prekomernu zavisnost od Sjedinjenih Država", zaključio je norveški politikolog.