Rusija

Ukrajina nastavlja ofanzivu, Rusi uspešno odbijaju svaki napad

Ukrajinci su izgubili oko 155 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila, samohodnu artiljerijsku jedinicu "cezar", kao i haubice Msta-B i D-30
Ukrajina nastavlja ofanzivu, Rusi uspešno odbijaju svaki napadGetty © John Moore / Staff

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su sinoć nanele visokoprecizni udar raketama velikog dometa i pogodile neprijateljske pogone za proizvodnju udarnih dronova.

"Svi naznačeni objekti su pogođeni. Cilj je ostvaren", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinske snage su, kako izveštava rusko vojni resor, i u toku jučerašnjeg dana nastavile da napadaju na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu.

Međutim, ruske vojska je odlučnim dejstvima svojih odbrambenih jedinica, vazdušnim udarima, artiljerijskom vatrom i teškim sistemima za bacanje plamena odbila dva neprijateljska napada u blizini naselja Novopolj Donjecke narodne republike (DNR) i kod mesta Levadnoe u Zaporoškoj oblasti.

"Stradalo je 25 ukrajinskih vojnika i uništena su tri tenka", precizira rusko Ministarstvo odbrane.

U Zaporoškoj oblasti u blizini mesta Novodarovka i u DNR kod mesta Neskučnoje i Velika Novoselka je poražena neprijateljska 128. brigada teritorijalne odbrane, 31. mehanizovana i 1. tenkovska brigada Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

U Zaporožju je poražena i 47. mehanizovana brigada OSU, a uništeno je i skladište municije 65. mehanizovane brigade OSU.

Ukrajina je na ovim pravcima izgubila ukupno oko 155 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila, samohodnu artiljerijsku jedinicu "cezar" francuske proizvodnje, kao i haubice Msta-B i D-30.

Na Donjeckom pravcu aktivnim dejstvima grupe trupa Jug tokom dana je odbijeno pet neprijateljskih napada u oblastima naselja Razdolovka, Pervomajskoje, Krasnogorovka i Marijnka.

Takođe, raketne snage i ruska avijacija su kod naselja Artjomovo, Zvanovka, Vijemka i Avdejevka u DNR porazile jedinice 24, 54. i 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

"Tokom borbi na ovom pravcu, samo juče je uništeno do 340 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, četiri vozila, kao i jedna haubica D-30", precizira se u saopštenju.

Na kupjanskom pravcu, operativno-taktička i vojna avijacija, artiljerija grupe trupa Zapad pogodila je neprijateljsku vojsku i tehniku u oblastima naselja Masjutovka, Molčanovo, Kislovka i Berestovoje Harkovske oblasti.

Dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe su likvidirane u oblastima naselja Sinjkovka u Harkovskoj oblasti i Novoselovskoje u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

"Neprijatelj je prethodnog dana na krupjanskom pravcu izgubio 30 vojnika, dva vozila, kao i haubicu Msta-B", navodi se u saopštenju.

Vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe snaga Centar nanet je poraz neprijateljskim jedinicama u oblastima naselja Nevskoe, Červonaja Dibrova u LNR.

"Za jedan dan na krasno-limanskom pravcu je uništeno više od 50 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, samohodne artiljerijske jedinice 'akacija' i 'gvozdika', kao i haubica D-30", dodaje Ministarstvo.

Ukrajina je u pravcu Hersona tokom dana izgubila više od 35 vojnika, 11 vozila, kao i haubice Msta-B i D-30.

Oboren je i avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnoarmejsk u DNR borbenim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a presretnuto je i pet raketa višecevnih raketnih sistema HIMARS i Uragan.

"Pored toga, uništeno je 25 ukrajinskih dronova u oblastima naselja Šipilovka u LNR, Jelenovka, Spornoje, Zeleni Gaj u DNR, Removka, Novoje Zaporoške oblasti i Proletarka Hersonske oblasti", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

image