Putin: Alžir je ključni partner Rusije u Africi

Predsednik Rusije i njegov alžirski kolega Abdelmadžid Tebun potpisali su u Moskvi Deklaraciju o produbljivanju strateške saradnje

Pregovori sa predsednikom Alžirom Abdelmadžid Tebun su bili veoma produktivni, o čemu svedoči i veliki broj sporazuma koji su danas potpisani, rekao je danas ruski lider Vladimir Putin na konferenciji sa alžirskim kolegom u Moskvi, nakon potpisivanja najavljene Deklaracije o produbljivanju strateške saradnje.

"Alžir je naš ključni partner među arapskim zemljama i u Africi", istakao je Putin.

"Prošle godine smo proslavili 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", dodao je ruski predsednik, navodeći veliki broj primera zajedničke saradnje sa tom zemljom.

"Alžir je jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Africi, trgovinska saradnja u poljoprivredi je porasla dva puta, a trgovinska saradnja u celini registrovala je porast od 73 odsto", precizirao je ruski lider. 

"Bitno je da što više nastavimo našu trgovinu u nacionalnim valutama, kako bismo je zaštitili od štetnih stranih uticaja", naglasio je Putini i dodao da na alžirskom tržištu odavno aktivno rade i ruske energetske kompanije.

Putin je naveo i da se veliki broj alžirskih stručnjaka danas obučava i školuje u Rusiji i istakao da Moskva pruža pomoć Alžiru kada je reč o borbi protiv terorizma. U planu je i produbljivanje vojne saradnje.

"Tokom razgovora sa alžirskim predsednikom, shvatili smo da Rusija i Alžir imaju isti stav po najvećem broju geopolitičkih pitanja", podvukao je ruski lider. 

Tokom razgovora dvojice predsednika, bilo je reči o situaciji u Ukrajini, Sudanu, Libiji i o izraelsko-palestinskom sukobu.

Putin je napomenuo da su kontakti sa afričkim kontinentom posebno aktivni u poslednje vreme, te se zahvalio Tibunu za posredničke napore Alžira kada je reč o ukrajinskom konfliktu. Predsednik Rusije je dodao da je kolegi objasnio uzroke koji su doveli do krize i da su govorili o situaciji u Ukrajini.

"Poseta predsednika Alžira protiče zaista vrlo uspešno što će doprineti još boljem razvoju dveju zemalja", zaključio je Putin, navodeći da će kontakti biti još više intenzivirani.

Ceremonija potpisivanja Deklaracije o produbljivanju strateške saradnje Rusije i Alžira održana je nakon razgovora dvojice lidera koji je upriličen ranije tokom dana.

Nakon Deklaracije, različiti ruski i alžirski zvaničnici potpisali su i dokument o saradnji u oblasti masovnih komunikacija, sporazum između dveju vlada o saradnji u oblasti zaštite biljaka i resursa vode. Potpisan je i program saradnje između ministarstava kulture Alžira i Rusije za period od 2023. do 2025. godine, protokol o saradnji između ministarstava pravde, sporazum o saradnji u svemiru...