Rusija

Zaharova o KiM: Amerika je od prištinskih vlasti stvorila monstruma (VIDEO)

"SAD su, manipulišući i kršeći međunarodno pravo, manipulišući istorijskim činjenicama i realnošću, izmislile neku 'državu', računajući da će uvek moći da je iskoriste", rekla je Zaharova za RT Balkan
Zaharova o KiM: Amerika je od prištinskih vlasti stvorila monstruma (VIDEO)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Amerika je stvorila male monstrume, a sada će isti ti monstrumi početi da ujedaju svog tvorca, kazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za RT Balkan komentarišući novu eskalaciju na KiM i to što ovoga puta SAD i EU nisu stali u odbranu Kurtija.

Istorija međunarodnih odnosa beleži mnoge slične slučajeve, kazala je odgovarajući na pitanje naše redakcije da li će Zapad ikada shvatiti da su podrška nezakonitoj nezavisnosti i kršenje međunarodnog prava zapravo Pandorina kutija.

"Ima mnogo takvih primera. Sećamo se da je Amerika investirala u Bin Ladena i Al Kaidu, znamo šta se na kraju desilo. Upravo su oni napali Ameriku. Dobro se sećamo toga", podsetila je.

Slično se desilo i na Kosovu i Metohiji, gde su "SAD, manipulišući i kršeći međunarodno pravo, manipulišući istorijskim činjenicama i realnošću, izmislili neku 'državu', kako to oni nazivaju, računajući da će uvek moći da je iskoriste. Obećali su da će Kosovo da bude prosperitetna država u centru Evrope, ali nema nikakve prosperitetne države", istakla je Zaharova.

Ono što je ostalo su bol, stradanje i patnja srpskog naroda koji je podeljen i pocepan, naglasila je.

"Dobili su režim kojim se ne može upravljati, režim koji je u suštini zločinački. Zločinačka je i njegova sadašnja suština, ali i ono čime se bavio 90-ih u vreme ratova" u bivšoj Jugoslaviji, rekla je ona.

Isto se desilo i na teritoriji Ukrajine, "gde se kijevski režim, stvoren rukama Zapada i Vašingtona, pred našim očima pretvara u još jednu međunarodnu terorističku jedinicu, koja će isto tako uskoro početi da ujeda svoje tvorce, svoje sponzore, svoje vladare, kako su to i pre njih radili", ukazala je Zaharova.

Isti je način ispoljavanja, različit je opseg, ali je suština ista, zaključila je.

Glavni zadatak koji je trenutno pred Rusijom je osiguravanje bezbednosti za stanovništvo novih ruskih teritorija, oslobađanje od ekstermista kijevskog režima i diverzanata, naglasila je Zaharova.

"Paralelno s tim se na teritoriji uveliko gradi. Grade se civilna infrastruktura, škole, bolnice, fakulteti", naglasila je.

Veliki broj ruskih kompanija i odeljenja ruskih ministarstava koji se trenutno nalaze "na prvoj liniji fronta" i obnavljaju uništenu infrastrukturu Donbasa, prema njenim rečima, predstavlja fantastičan primer podvižničkih napora.

"Ruske državne strukture i rusko preduzetništvo su, ne čekajući ničije naređenje ili neki državni program, ili da se formira odgovarajuća klima, jednostavno otišle tamo. Započeli su svoju borbu za miran život. Stvaraju miran život i bolju budućnost svojim sopstvenim rukama", naglasila je.

I grade i obnavljaju uništenu infrastrukturu, bez obzira na opasnosti, naglasila je.

"Oni dobro razumeju da bez tih napora ne može da se govori o mirnoj budućnosti. Najvažnija su dela, ne reči, i tako i postupaju", rekla je ona.

Da li je Nemačka bezbedna?

"Glavna pretnja po bezbednost Berlina su pre svega proamerički političari, postavljeni spolja u politički establišment Nemačke. Pod dva, glupost nemačkih zvaničnika koji ne mogu da predvide ni prvi sledeći korak, i donose rešenja koja ugrožavaju samu Nemačku", kazala je Zaharova govoreći o situaciji u kojoj se nalazi "motor" Evropske unije.

Treće je odsustvo suvereniteta kada se donose odluke koje treba da osiguraju nacionalne interese, dodala je.

"Bez realizacije nacionalnih interesa Nemačke, bez suvereniteta i bez zaista nezavisne spoljne i unutrašnje politike, ne može ni da se osigura bezbednost zemlje", istakla je.

Ono što takođe ugrožava bezbednost Nemačke je i očuvanje statusa okupirane države, s obzirom da se tamo nalazi desetak hiljada američkih vojnika, ukazala je.

"Možda ih remeti to što imaju američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji nad kojim Nemačka nema kontrolu. A verovatno i to što američko rukovodstvo bestidno prati i vrši obaveštajne delatnosti na teritoriji Nemačke", naglasila je.

Rusija je, prema njenim rečima, bez obzira na strašna iskušenja koja joj je Nemačka zadavala - i u nacističkom periodu i pre njega - uvek savladavala teške i tragične periode koji su joj donosili bedu i stradanja.

"Uvek smo pružali ruku prijateljstva, koju su, nažalost, zbog Amerike, mnogi nemački političari omalovažili. Ali takvu im šansu više nećemo dati", poručila je.

UAE glavni gost ruskog Davosa

Ujedinjeni Arapski Emirati su glavni gost, glavni govornik i glavni strani predstavnik ovogodišnjeg peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma, kazala je Zaharova.

Svake godine jedna ili više država uzima svu pažnju gostiju, a ove godine su to UAE, pojasnila je.

Prema njenim rečima, to nije slučajno, jer su upravo UAE glavni trgovinski partner Rusije u regionu.

"Brojevi govore sami za sebe. Osim trgovine, vodimo i politički dijalog, naši stavovi se poklapaju po mnogim aspektima međunarodnih odnosa, negde su potpuno identični. Poštujemo jedni druge. Gradimo odnose na osnovu uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi. Poštujemo tradiciju jedni drugih. Ne pokušavamo da promenimo jedni druge", objasnila je.

Rusija i UAE primećuju razlike ali uspešne bilateralne odnose grade na osnovu sličnosti i zajedničkih interesa, zaključila je.

image