Rusija: Nismo zaboravili na Severni tok, podrška Zapadu u UN sve manja

Teroristički napad je mogao da bude izveden samo uz direktnu državnu podršku, kažu iz ruskog predstavništva pri UN

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici još nisu predstavili ubedljive dokaze koji bi pokazali da oni nisu učestvovali u prošlogodišnjoj sabotaži Severnog toka, rekao je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Prema njegovim rečima, Rusija je na zatvorenima sednicama Saveta bezbednosti UN "izložila svoju krajnje kritičnu ocenu svega što se desilo, a tačnije onoga što se nije desilo od trenutka kada je Rusija inicirala glasanje" o tome da li bi trebalo sprovesti međunarodnu istragu incidenta.

"Prvo, postalo je jasnije da Švedska, Nemačka i Danska najblaže rečeno ne žure sa svojim istragama, ukoliko se one uopšte sprovode, u šta smo u poslednje vreme počeli da sumnjamo. Drugo, mi kao i ranije još ne znamo šta oni rade. Treće, kao što je upozorio u martu S. Herš, zapadne zemlje su počele aktivno da plasiraju po medijima alternativne verzije onoga što se desilo, a prema kojima su po pravilu krivi neki Ukrajinci koji su se sami organizovali i koji navodno nemaju direktne veze sa režimom Zelenskog. Kao četvrto, SAD i njihovi saveznici još nisu predstavili ubedljive dokaze koji bi opovrgli činjenice koje pokazuju da su bili umešani u sabotažu", napisao je Poljanski na Telegramu.

Kako je dalje dodao, sve nove verzije incidenta koje se pojavljuju po stranim medijima su apsurdnije jedna od druge i Moskva na njih gleda kao na pokušaj da se "istraga povede lažnim tragovima". "Teroristički napad je mogao da bude izveden samo uz direktnu državnu podršku", zaključuje on.

Poljanski dalje podseća da za Rusiju istraga nije završena i da neće odustati od nje, iako je za Zapad ova tema, kao što se i očekivalo, neprijatna - "otvoreno su nervozni kada odgovaraju na naša pitanja" na tu temu.

Ipak, bez obzira na to što dobar deo Zapada pokušava da pobegne od te teme, kako je objasnio ruski diplomata pri UN, "postaje jasno da stav Rusije nailazi na sve više razumevanja, što izoluje zapadnjake u očima najvećeg broja članova UN", a mnogi su javno istupili i pokazali da im nije jasno zbog čega se Nemcima i Skandinavcima ne žuri sa istragom.